Evropska komisija
0

39 miliona eura za ublažavanje krize u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Evropska komisija odobrila je program kojim će se interventno pomoći Bosni i Hercegovini da ublaži posljedice finansijske i ekonomske krize.

Pomoć u iznosu od 39 miliona eura bespovratnih sredstava će biti usmjerena na podršku razvoju srednjih i malih preduzeća, zatim značajne investicije u infrastrukturu u oblastima transporta, zaštite životne okoline i energetike.

Bespovratnih 39 miliona eura je dodijeljeno iz okvira Instrumenta pretpristupne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, a na jesen će se aktivirati i drugi program za Bosnu i Hercegovinu, koji će za cilj imati dalje napore na izgradnji institucija u zemlji Evropska komisija.

Doprinos u vidu bespovratnih sredstava Evropske komisije dovesti će do aktiviranja značajnih kreditnih sredstava od strane međunarodnih finansijskih institucija, kao što su Evropska investiciona banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i ''Kreditanstalt fur Wiederaufbau''.

Sredstva će biti dodijeljena i Agenciji za osiguranje depozita kako bi se spriječili odlivi depozita usljed finansijske krize, javila je Zeda.