Izdavanje porezne kartice
0

31. decembar rok za dostavu zahtjeva

FENA
Svi zaposlenici-obveznici poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti obavezni su do 31. decembra ove godine popuniti zahtjev za izdavanje porezne kartice (Obrazac PK 1001) i dostaviti ga svom poslodavcu zajedno s dokumentima kojim dokazuju pravo na lične odbitke.

Ti dokumenti su uvjerenje o zajedničkom domaćinstvu, odnosno kućna lista, vjenčani list, rodni list za sve izdržavane članove, potvrda da se djeca redovno školuju, dokaz o visini prihoda izdržavanog lica, dokaz o nezaposlenosti, odnosno potvrda s biroa ili izjava ovjerena od nadležnog organa, ili potvrda da izdržavani član domaćinstva nije registriran na Zavodu PIO/MIO, te rješenje nadležnog organa o utvrđivanju invaliditeta.

Navedeni dokumenti mogu biti i starija od šest mjeseci, saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva finansija, u kojem se pojašnjava da su obveznici poreza na dohodak od nesamostalne djelatnosti svi zaposlenici koji ostvaruju prihod kod poslodavaca kod kojih su zaposleni i koji im za rad isplaćuju plaću.

Porezni obveznik će priložiti ona dokumenta kojim dokazuje ostvarenje prava na lični odbitak koji koristi.

Naprimjer, za izdržavano dijete priložit će se kućna lista, rodni list i potvrda o redovnom školovanju ili dokaz o nezaposlenosti.

Zahtjev za izdavanje porezne kartice poslodavci za svoje zaposlene mogu preuzeti s internet stranice Porezne uprave FBiH na adresi www.pufbih.ba.

Poslodavci su dužni kod prve isplate plaće u 2009. godini, nakon sravnjavanja podataka iz zahtjeva utvrditi ukupan faktor za izračunavanje mjesečnog iznosa ličnog odbitka svakog zaposlenog.

Također, dužni su obračunati i obustaviti akontaciju poreza na dohodak pri isplati plaće i uplatiti porez istog dana ili prvog dana pri izvršenoj isplati plaće, navodi se u saopćenju.