Goražde
0

30 mladih nezaposlenih bez radnog iskustva dobit će priliku za zaposlenje

FENA
Goražde
Goražde
Trideset nezaposlenih osoba sa visokom te srednjom stručnom spremom sa područja Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) dobit će priliku za zaposlenje.

U prostorijama Kantonalne Službe za zapošljavanje danas su potpisani ugovori sa 13 poslodavaca sa područja ovog kantona koji su aplicirali po programu sufinaniranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva. Za implementaciju ovog programa Federalni Zavod za zapošljavanje izdvojit će 107.400 KM.

"Raduje me što su poslodavci prepoznali ovaj program kao i činjenica da imamo podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje koji je odlučio podržati sve aplikacije iz ovog kantona. Poslodavci će uposliti 30 mladih osoba do 30 godina sa VSS te srednjom stručnom spremom trećeg i četvrtog stepena", kazala je direktorica Službe za zapošljavanje Nafija Hodo.

Ona je pojasnila da je riječ o programu pripravnika te da su poslodavci u obavezi primiti nezaposlene osobe, sa visokom spremom na godinu dana, sa srednjom na šest mjeseci, uz uplatu svih doprinosa iz radnog odnosa.

Građevinsko preduzeće "Drina", ATTP "Centroprevoz", Centar za kulturu, KIC "Prača", JKP "6. mart", Osnovna škola "Fahro Baščelija", Veterinarska medicina Ustikolina samo su neki od poslodavaca koji će uposliti mlade ljude po ovom programu. Najveći broj njih uposlit će firma "Pobjeda Rudet".

"Ovi programi su višestruko korisni. Mi smo izrazili spremnost da uposlimo 15 mladih osoba sa srednjom stručnom spremom trećeg i četvrtog stepena. Pobjeda – Rudet i ranije je učestvovala u sličnim programima i nikada nismo otpustili te radnike. Stoga i ovih 15 primamo u namjeri da ih zadržimo u radnom odnosu“, kazao je direktor firme "Pobjeda Rudet" Hasan Đozo.

U sklopu ovog programa, priliku da prvi put dobiju posao, dobit će ukupno pet osoba sa VSS, 13 sa srednjom stručnom spremom četvrtog stepena te 12 sa srednjom stručnom spremom trećeg stepena. Poslodavci koji prime visoko obrazovane kadrove bit će sufinansirani sa 600 KM, za srednju spremu četvrtog stepena dobit će 500 a za treći stepen 450 KM.

Iz Kantonalne Službe za zapošljavanje danas su najavili i nove programe zapošljavanja kako posredstvom Federalnog zavoda tako i same službe. U završnoj fazi je i program zapošljavanja osoba sa radnim iskustvom koji će implementirati Kantonalna služba za zapošljavanje.