Izvještaj OECD-a
0

25 miliona nezaposlenih u svijetu do 2010.

FENA
Globalna ekonomska kriza povećat će broj nezaposlenih u svijetu za 25 miliona do 2010. godine, upozorio je u ponedjeljak glavni tajnik Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Angel Gurria.

"Na putu smo da izgubimo između osam i 10 miliona radnih mjesta u članicama OECD-a i 20 do 25 miliona širom svijeta u razdoblju do 2010. godine", izjavio je Gurrija francuskom radiju BFM, prenose agencije.

Međunarodna organizacija za rad je ranije prognozirala da bi broj nezaposlenih u svijetu mogao porasti za 20 miliona i dostići rekordni nivo od 210 miliona do kraja 2009.

Gurria je također kazao kako evropske zemlje treba da povećaju troškove za stimulativne pakete kako bi potaknule svoje privrede i predložio da Evropska centralna banka snizi kamatne stope zbog pada inflacije.

Evropska unija treba "ići dalje" od fiskalnih stimulativnih paketa koje je već donijela, a koji dostižu 1,4 posto bruto domaćeg proizvoda budući da "sve druge velike zemlje idu iznad tog nivoa", rekao je Gurria.

On je naveo da su privrede OECD-a u recesiji u tekućem tromjesečju i da će ostati u recesiji bar još u prvoj polovini iduće godine, pri čemu će mnoge zemlje biti u recesiji tokom najvećeg dijela 2009.

"Prognoziramo oporavak krajem 2009. i slab rast u 2010.", kazao je Gurria.

Komentirajući produbljivanje krize, on je ocijenio da je "reguliranje i nadgledanje krize bilo skandalozno neuspješno".