biznis
0

25.000 bh. državljana na sezonskom radu u Crnoj Gori

FENA
Između 20 i 25 hiljada osoba iz BiH ove godine bi moglo naći sezonski posao u Crnoj Gori i to uglavnom u turizmu, ugostiteljstvu i građevinarstvu, smatraju u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

U tome će im, kako je saopćio danas na konferenciji za novinare u Sarajevu Asim Ibrahimagić, pomoćnik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, pomoći i prije nekoliko dana potpisani Protokol o međusobnoj saradnji između Agencije i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Konkretniji poslovni potezi, kako je kazao, bit će obavljeni 17. aprila na sajmu zapošljavanja u Trebinju koji će organizirati Zavod za zapošljavanje Republike Srpske uz pomoć Agencije za rad i zapošljavanje BiH, a na kojem će učestvovati i poslodavci iz Crne Gore.

Ibrahimagić je naglasio da Crna Gora ove godine ima potrebu za 140 hiljada radnika iz susjednih država, te dodao da je u protekloj godini u toj državi iz BiH radilo oko 10 hiljada osoba.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Huso Sarić napomenuo je da je također tokom nedavne posjete Saveznoj agenciji za rad Savezne Republike Njemačke s rukovodstvom te institucije dogovorio i povećanje kvota za ferijalni rad studenata iz BiH sa 100 na 250.

Prema Sarićevim riječima Savezna agencija za rad Savezne Republike Njemačke godišnje odobrava dolazak 5.500 studenata iz cijelog svijeta na sezonski rad kod njemačkih poslodavaca i to u trajanju od tri mjeseca.