Usprkos krizi
0

2008. najuspješnija poslovna godina za Bosnalijek

FENA
Uoči priprema za održavanje redovne godišnje skupštine Bosnalijeka d.d. zasjedao je Nadzorni odbor ove kompanije, na kojem su glavne teme bile Godišnji izvještaj o poslovanju Bosnalijeka za 2008., prijedlog raspodjele i način upotrebe dobiti ostvarene u prošloj godini, te usvajanje Poslovnog plana za 2009.

Kako je saopćeno iz ove komopanije, prema izvještaju Uprave Bosnalijeka, prošla godina bila je najuspješnija poslovna godina za kompaniju.

Ostvaren je rast izvoza od 73 posto na godišnjem nivou i povećanje njegovog učešća u ukupnom prihodu od prodaje s 25 posto u 2007. godini na 35 posto u 2008. te je kompanija zadržala vodeću poziciju na tržištu BiH.

Nakon usvajanja Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2008., s izvještajima revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, Nadzorni odbor razmatrao je prijedlog raspodjele i način upotrebe dobiti ostvarene u prošloj godini.

Donesena je Odluka kojom se skupštini Društva predlaže da se dio dobiti od 802.746,60 KM ili 10 posto izdvoji u fond rezervi Društva, dio dobiti od 2.190.838,44 KM za isplatu dividende dioničarima Društva, što po dionici iznosi 0,28 KM, te da se ostatak dobiti od 5.190.042,96 izdvoji za investiranje u unapređenje i razvoj djelatnosti Društva.

Prema ocjeni Nadzornog odbora, Bosnalijek je u 2008. ostvario izuzetno uspješne rezultate u svim segmentima svog poslovanja.

Nadzorni odbor je podržao spremnost Uprave kompanije da, u vremenu globalne finansijske krize, dio dobiti podijeli svojim dioničarima.

Trajna orijentiranost Bosnalijeka prema interesima dioničara, zaposlenika i potrošača se potvrđuje u ambicioznim razvojnim planovima koje kompanija nastavlja realizirati i tokom 2009., kontinuirano prateći kretanja na tržištima izazvana finansijskom krizom.

Nadzorni odbor je usvojio Poslovni plan Bosnalijeka za 2009., koji uz uračunate mjere opreza predviđa nastavak rasta prodaje proizvoda na domaćem i inozemnim tržištima, uz kontinuirano širenje poslovanja na međunarodnom planu.

Planirani su ukupni prihodi od prodaje od 112,7 miliona KM s godišnjim rastom od 5,20 posto i netodobit od 9,1 milion KM uz rast od 10,87 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovakav optimizam Bosnalijek zasniva na značajnim ulaganjima realiziranim u prethodnim godinama u modernizaciju poslovnih procesa, usavršavanje ljudskih resursa i intenzivan razvoj novih proizvoda.

Samo od početka 2009. na bh. tržište je lansirano osam novih proizvoda.

Nadzorni odbor Bosnalijeka je donio odluku o sazivanju Skupštine Društva za 20. juni.