U više decenija
0

2008. najgora godina globalne ekonomije

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Ova godina vjerovatno će biti upamćena kao najgora godina globalne ekonomije u više decenija. Ono što je počelo kao umjereno usporavanje američke ekonomije preraslo je u punu kreditnu i finansijsku krizu koja se proširila širom svijeta, javlja Glas Amerike.
  1. godina počela je s naznakama usporavanja američke ekonomije, ali bez znakova velike finansijske krize koja je uslijedila.

U februaru, američki Kongres odobrio je paket ekonomskih poticaja koji je uključivao i državne čekove namijenjene građanima-poreznim obveznicima. Očekivalo se da će građani ta sredstva potrošiti i tako otkloniti posljedice onoga što je većina ekonomista prognozirala kao blago ekonomsko usporavanje.

U martu je došlo do niza propasti ili preuzimanja velikih investicijskih kuća, banaka i osiguravajućih firmi, a sve u vezi investicija u nekada prosperitetni sektor američkih stambenih kredita. Te su investicije krahirale kad su cijene kuća počele padati dok se istodobno povećavao broj građana koji nisu mogli otplaćivati stambene zajmove. Ekonomskom udaru pridonijele su i tokom ljeta rekordno visoke cijene naftnih derivata.

Ekonomist Jeffrey Kling iz washingtonske znanstvene organizacije Brookings Institution uspoređuje američku ekonomiju s pacijentom u hitnoj pomoći.

"Do zastoja srca došlo je u oktobru kad smo vidjeli zamrzavanje cirkulacije novca u raznim ekonomskim granama. U tom trenutku banke su bile toliko uplašene izdavanjem kredita da čak jedne drugoj nisu htjele pozajmljivati novac. To pokazuje da je zavladala panika kakvu u Sjedinjenim Državama nismo vidjeli od tridesetih godina".

Pomanjkanje kredita i njegove bolne posljedice brzo su se proširile diljem Evrope, Azije i drugdje. Središnje banke počele su ubrizgavati novac u finansijske sisteme i spašavati propadajuće finansijske firme.

U Kini, čelnik vladinog Povjerenstva za nacionalni razvoj, Zhang Ping, nedavno je rekao da očekuje još gore ekonomske trendove.

"Trenutna međunarodna finansijska kriza i njene posljedice još se nisu u potpunosti osjetile. Kriza se širi diljem svijeta, a posljedice po kinesku ekonomiju sve su dublje".

Najteže ekonomske posljedice za Amerikance, ali i ljude širom svijeta, možda će tek doći jer brojni ekonomisti predviđaju dugotrajnu globalnu recesiju i povećanje stope nezaposlenosti.

Čitava automobilska industrija nalazi se na rubu propasti. Neki promatrači uspoređuju trenutnu situaciju s ranijom globalnom ekonomskom katastrofom - Velikom depresijom 1930-tih.

Nadolazeći američki predsjednik Barack Obama obećao je agresivan program stvaranja novih radnih mjesta kao način stimuliranja američke ekonomije. Taj plan mogao bi povećati već ogromni američki nacionalni dug za stotine milijardi dolara.