biznis
0

2,66 miliona KM za osposobljavanje zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju

FENA
Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo usvojila Programa korištenja novčanih sredstava predviđenih ovogodišnjim budžetom za osposobljavanje nepoljoprivrednog i poljoprivrednog zemljišta slabije kvalitete za poljoprivrednu proizvodnju, Ministarstvo privrede će objaviti javni poziv za plasman 2,66 miliona KM za tu svrhu.

Od raspoloživih 48.118 ha poljoprivrednog zemljišta na području Kantona Sarajevo, mnoge parcele su zapuštene, neobrađene i neiskorištene. Cilj Programa je da se te parcele dovedu u optimalno stanje za pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

Na javni poziv mogu se javiti pravne i fizičke osobe, a kriteriji su da su vlasnici zemljišta za uređenje ili da imaju ugovor o zakupu zemljišta koje se uređuje na period minimalno pet godina; da imaju minimalno 0,3 ha zemljišta za uređenje; da dostave Program uređenja zemljišta s predračunom radova te da dostave stručno mišljenje Federalnog zavoda za agropedologiju o Programu uređenja.

Ministarstvu obrazovanja i nauke Vlade Kantona je odobrila 1.220.125 KM za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih radova u Kantonu Sarajevo u 2007./2008. godini prema već potpisanim ugovorima, te 300.000 KM za sufinansiranje tehničke obrade magistarskih radova i doktorskih disertacija.

Za Drugu gimnaziju, tačnije za sufinansiranje međunarodne mature koju izvodi ova gimnazija odobreno je 110.000 KM, a koja su potrebna za nabavku učeničke literature, članarinu i takse za članstvo u međunarodnim organizacijma, za stručno usavršavanje, odnosno dodatno obrazovanje nastavnika, angažovanje gostujućih profesora i supervizora.

Ovo ministarstvo će dostaviti 600.000 KM Općini Ilijaš za sufinansiranje izgradnje osnovne škole u Starom Ilijašu, saoćila je Pres-služba KS-a.