Studija o neprijavljenom radu
0

16.000 građevinara u BiH prima 'platu u koverti'

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U građevinskom sektoru u BiH nije prijavljeno 16.000 radnika, a minimalni procijenjeni gubici na prihodima od doprinosa za njih mjesečno iznose 3,2 miliona eura, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske (RS).

Istraživanja sprovedena u okviru pripreme studije o neprijavljenom radu u građevinarstvu u BiH, koje je organizovala Međunarodna organizacija rada (ILO), pokazuju da postoji više vrsta neformalne aktivnosti u tom sektoru kao što su neformalne mreže građevinskih radnika i "plate u koverti" ili gotovinske isplate, gdje radnici dobijaju prijavljeni dio plate putem bankovnog računa, a ostatak se isplaćuje u gotovini, a ne prijavljuje se nadležnim organima.

U saopštenju se navodi da je ILO angažovala konsultanta za pripremu studije o neprijavljenom radu u građevinarstvu u BiH, a danas je u Banjaluci organizovao i triparitetnu konferenciju na kojoj su učestvovali predstavnici poslodavaca, vlade i organizacija zaposlenih u ovom sektoru.

Učesnici današnje konferencije dogovorili su da će biti izrađen zajednički tripartitni Akcioni plan za smanjivanje neprijavljenog rada u građevinskom sektoru.

Građevinski sektor u BiH predstavlja oko pet odsto BDP-a BiH, investicije u građevinarstvu čine 55 odsto kapitalnih investicija, a ovaj sektor u BiH upošljava oko šest odsto od ukupnog broja registrovanih zaposlenih lica.