biznis
0

13 kompanija zainteresirano za posao sa EP BiH

FENA
Stručnjaci JP Elektroprivreda BiH prezentirali su danas u Sarajevu delegaciji KazTransGasa novi investicioni ciklus izgradnja tri termo i tri hidroelektrane, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH, koje je predvodio generalni direktor Amer Jerlagić, poseban akcenat stavili su na dosadašnje akltivnosti pripreme investicono - tehničke dokumentacije i osiguranje potrebnih saglasnosti i dozvola za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla i Bloka 8 u TE Kakanj, istaknuvši da je riječ o prvoj fazi koja bi trebala da bude završena do kraja 2009. godine, za blok 7, odnosno do kraja prvog kvartala 2010. godine, za blok 8. Te aktivnosti, kako je rečeno, odvijaju se ubrzanom dinamikom.

Druga faza odnosi se na ugovaranje osnovne opreme, proizvodnju i isporuku opreme, izgradnju građevinskih objekata i montažu opreme te funkcionalna i garancijska ispitivanja, što bi omogućilo puštanje u pogon bloka 7 - 2016. i bloka 8 - 2017. godine.

Projekt pripreme i izgradnje rudnika i TE Bugojno, kako je istaknuto, provodi se u tri faze, a prva faza, koja je u toku trajat će maksimalno dvije godine i odnosi se na provođenje geomehaničkih i geoloških istraživanja rezervi uglja na osnovu kojih se planira izgradnja TE Bugojno snage dva puta 350 MW.

Ključne aktivnosti prve faze za pomenute objekte, kako je rečeno, već su u poodmakloj faz, i a odnose se na idejni projekt, izradu studije utjecaja na okoliš, investicionog programa, izradu Prostornog plana FBiH, izradu lokacijske dokumentacije, izradu Programa prijateljskog okruženja sa lokalnom zajednicom, dobijanje okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti od ministarstava prostornog uređenja i zaštite okoliša, te dobijanje prethodne dozvole za izgradnju od FERK-a.

JP Elektroprivreda BiH raspisala je ranije tendere za Blok 7 i Blok 8, u kojima je posebno naglašena potreba inoviranja idejnog projekta, izrada studije utjecaja na okoliš i izrada investicionog programa, a rok za dostavu ponuda istekao je 10. septembra. Tendersku dokumentaciju otkupilo je 13 firmi - po četiri kompanije iz BiH i Slovenije, dvije kompanije iz Austrije te po jedna kompanija iz Hrvatske i Njemačke i zajednički dvije kompanije iz Švedske i Norveške.

Već su dobijene po tri ponude za Blok 7 i Blok 8, a, prema očekivanjima čelnika JP Elektroprivreda BiH, u naredna dva mjeseca moglo bi doći do potpisivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem.

Izvšni direktor JP Elektroprivreda BiH za snabdijevanje i trgovinu Emir Aganović sa članovima delegacije KazTrans Gasa razgovarao je o osposbljenosti Elektorprivrede za trgovinu električnom energijom te o mogućnostima uključivanja njihove tradeing kompanije u ovaj posao, saopćeno je iz JP Elektroprivreda BiH.