Trebinje
0

1,3 miliona eura za deponiju Obodina

FENA
U Trebinju će sutra biti održana ceremonija otvaranja projekta "Sanacija divlje deponije i izgradnja sanitarne deponije Obodina u Trebinju", koji je finansirala Evropska unija.

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske komisije u BiH, EU je osigurala oko 1,3 miliona eura za sanaciju i izgradnju sanitarne deponije Obodina i dodatnih 170.000 eura za troškove nadzora nad radovima.

Deponija Obodina je locirana četiri kilometra od Trebinja na regionalnom putu Trebinje-Herceg-Novi. Odlaganje otpada je počelo 1965. slobodnim pristupom odlagalištu bez neophodne kontrole.

Zbog nedostatka osnovne infrastrukture deponija Obodina je dobila atribut divlje deponije. Stara deponija je bila ekstremno zagađena te ugrožavala okoliš i predstavljala rizik po ljudsko zdravlje.

Projektom za sanaciju deponije Obodina i izgradnju sanitarne deponije, izvršeni su neophodni zahvati na obnavljanju i razvoju postojećeg odlagališta, kao i uvođenje sanitarne deponije za odlaganje otpada na odlagalištu Obodina.

Površina starog odlagališta od 14.911,32 m2 je u potpunosti zatvorena (blindirana), a nova sanitarna deponija izvedena je neposredno uz staru deponiju površine 21.000 m2.