International Motor Show
0

Ženeva otvara vrata ljubiteljima četverotočkaša

Sarajevo-x.com
Sutra će u Palexpou početi 80. Internacionalni sajam automobila u Ženevi, jedan od najvećih svjetskih salona automobila, koji organizuje "Organisation Internationale des Constructeurs d'Automobiles". Sajam u Ženevi trajat će od 4. marta do 14. marta ove godine, a bit će domaćin najvećim svjetskim proizvođačima automobila koji će i ove godine kupcima predstaviti nove i inovativne modele.

Baš kao i svaki put kada je sajam održavan od 1905. godine, i 80. po redu bit će domaćin svim značajnijim modelima čija je premijera najavljena za ovu godinu. Osim klasičnih modela, u centru pažnje naći će se i mnogi super automobili, prototipovi, nova oprema, kao i politička i socijalna debata o važnim pitanjima za automobilsku industriju.

U skladu sa posljednjim trendovima u automobilskoj industriji, Ženeva će ove godine biti obojena u zeleno. Mnogi veliki proizvođači vozila ponudit će svoja rješenja smanjenja potrošnje benzina i očuvanja čovjekove okoline. Tako će i moćni proizvođači poput Porschea ili Lexusa na sajmu predstaviti hibridne modele koji nude nižu potrošnju goriva i smanjenje štetnih izduvnih plinova.

Tradicionalno će u Ženevi najveći proizvođači posjetiteljima prirediti svjetske premijere svojih najnovijih modela. Tako će svi oni koji budu imali sreću biti dio velikog spektakla biti u prilici prisustvovati svjetskim premijerama Fiata Punto Evo, Alfe Romeo Guiliette, Audija A1 i RS5, BMW-a iz serije 5 i 3 (Coupe LCI i Cabrio), kao i moćnog terenca X5 LCI.

Veliku pažnju će privući super automobili poput novog Koenigsegga, Lamborghinija ili Maseratija.