auto
3

Zbogom brisači: McLaren razvija novi sistem poboljšanja vidljivosti

Klix.ba
Dosadna škripa brisača mogla bi uskoro postati stvar prošlosti. McLaren razvija sportski automobil koji koristi sistem preuzet sa borbenih aviona.

Smatra se da sistem koristi visokofrekventne zvučne talase nalik onim koje stomatolozi koriste za uklanjanje kamenca na zubima.

Tim Formule 1, stacioniran u britanskom Surreyu, razvija ovu metodu za svoj novi superautomobil koji bi se u proizvodnji trebao naći 2015. godine.

U McLarenu su strogo tajnoviti oko ovih planova i, iz straha od krađe ideje, uporno odbijaju na kojem će tačno principu sistem raditi.

Stručnjaci ukazuju da bi sistem mogao koristiti ultrazvuk kako bi stvorio sićušne vibracije na vjetrobranu, koje bi odbijale kišu, insekte i blato. Ovo bi znatno poboljšalo vidljivost i riješilo problem smrzavanja brisača na hladnom vremenu.

Glavni dizajner, Frank Stephenson, naveo je za Sunday Times kako je vojska već koristila ovaj sistem te je jedva došao do njega od svog izvora vojsci. Objašnjeno mu je kako avionic koriste visokofrekventni elektronski sistem koji je stalno aktivan.

Sistem bi se trebao naći na čitavom nizu McLarenovih skupih sportskih automobila, a kada se usavrši, mogao bi se naći i u masovnoj proizvodnji i koštao bi 15-ak dolara.

Uobičajene brisače izumila je Mary Anderson, koja je svoj izum patentirala 1903. godine, a već 1916. godine je postao uobičajen na većini automobile.

Vezani članci