auto
0

Zaustavljena proizvodnja "Audija" u mađarskom Djeru

FENA
U halama njemačkog "Audija" u Djeru, na zapadu Mađarske, danas je stala kompletna proizvodnja, a pauza će trajati najkraće do 1. marta, javile su agencije.

Odluku o privremenom prestanku proizvodnje motora i sklapanju sportskih automobila donijelo je rukovodstvo firme "Audi Hungarija Motor", na osnovu naredbe iz centrale, smještene u Inglostadtu.

Mađarski "Audi" je već prekidao proizvodnju zbog smanjene potražnje, tako da je 5.500 radnika, od početka decembra prošle godine do sada, već imalo prinudni odmor od četiri nedjelje.

Otkaz su, u međuvremenu, dobili svi oni koji su sa kompanijom imali privremene ugovore, kao i veći broj radnika prijavljenih kod dobavljača, ali stalno zaposleni za sada nisu ugroženi, prenose mediji u Mađarskoj.

Gradski oci u Djeru su obećali svu pomoć kako bi se sačuvala stalna radna mjesta, a i mađarska vlada, koja "Audi" tretira kao investitora sa posebnim statusom, najavljuje da će učiniti sve da se fabrika ne zatvori.

"Audi" se doselio u Djeru prije 16 godina kupovinom proizvodnih hala nekadašnje fabrike kamiona "Raba". Lani je tu proizveo 1,9 miliona savremenih motora i 60.000 sportskih kola "TT kupe" (sklapanje teče od 1998) i "A3 kabriolet" (od 2007).