auto
31

Zagreb Auto Show: Svjetska vicepremijera Volkswagenovog Tiguana

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Volkswagen je na Zagreb Auto Showu izložila svoje najnovije modele, a najviše pažnje je privukao novi Tiguan, koji je imao svoju svjetsku vicepremijeru u glavnom gradu Hrvatske.

Posjetiteljima Volkswagenovog štanda je na raspolaganju Tiguan sa 2.0-litarskim TDI motorom, koji isporučuje 240 KS, a čija se snaga prenosi na sva četiri točka. Motor je uparen sa DSG automatskim mjenjačem, a automobil posjeduje Highline opremu. Karoserija je ofarbana u perla bijelu boju, a u unutrašnjost je urađena u kombinaciji crne i naradžaste kože..

Među važnijom dodatnom operemom ovog modela je automatski klima uređaj Climatronic, dvostruki pod prtljažnika, LED farovi i stražnja svjetla, navigacijski sistem Discover PRO, naslon za ruku, R-line eksterijer paket, multifunkcionalni upravljač presvučen kožom i slično.

Tiguan je konstruisan je na MQB platformi, a kupci mogu birati između osam benzinskih i dizelskih turbo motora, koji ispunjavaju Euro 6 norme, a koji su za 24 posto u prosjeku štedljiviji od prethodnika. Što se tiče benzinaca, dostupne su verzije sa 125, 150, 180 i 220 KS, dok su u ponudi dizela verzije sa 115, 150, 190 i 240 KS.

R-Line paket uključuje 19-inčne Sebring aluminijske naplatke, a uz doplatu je moguće dobiti 20-inčne naplatke. Osim toga, paket donosi drugačiji prednji i zadnji odbojnik, dvobojni krovni spojler i sjajno crni zadnji difuzor zraka. Ručke na vratima i kućišta retrovizora obojeni su u boju karoserije.

Unutrašnjost je slična kao i kod Golfa sedme generacije, posjeduje monohromatski 5-inčni ekran osjetljiv na dodir, a bolje opremljeni modeli imaju ekran u boji veličine od pet do osam inča. Pragovi su obloženi aluminijem, a oslonac za noge i papučice su napravljeni od nehrđajućeg čelika.