auto
0

VW planira proizvodnju sportskih hibrida

Sarajevo-x.com
Njemački proizvođač automobila "Volkswagen" će iskoristiti šestu generaciju modela Jetta da pokrene novi sportski hibridni sistem koji će razbiti monotoniju u svijetu hibrida nudeći poboljšanje performansi i ekonomičnosti.

"Naša kompanija nije iskusna u proizvodnji hibrida kao što su to Toyota i Honda. Nije nam cilj ponuditi nešto što drugi već imaju. Želimo proizvesti unikat", rekao je tehnički menadžer projekta "Jetta" Michael Hinz.

Hinz je dodao da bi se hibridni sistemi mogli koristiti za povećanje snage i poboljšanje ekonomičnosti. Benzinski motor sa turbopunjačem je adekvatniji za povećanje snage, dok je dizelsko-električni sistem pogodniji za poboljšanje ekonomičnosti.

Jettin benzinsko-električni hibridni sistem je već potvrđen za evropsko tržište i planiran je za 2012. godinu. Za ovaj projekat će se koristiti TSI benzinski motori manjeg kapaciteta, što izvjesnijom čini mogućnost da će se hibridni sistemi koristiti za poboljšanje performansi već snažnih benzinskih turbo motora.

Hinz je rekao da hibridni sistem modela Jetta neće biti kao onaj koji koristi Touareg, a koji je dizajniran da poboljša ekonomičnost.

"Da li hibridi zaista štede gorivo? Ne baš ukoliko dodajete veću težinu. Moramo se odlučiti šta želimo, snažan ili ekonomičan hibrid", dodao je Hinz.

"Volkswagen" je pokazao svoj hibridni sistem na svom New Compact Coupe (NCC) konceptu na ovogodišnjem sajmu automobila u Detroitu. NCC-ijev motor je 1,4-litarski Twincharger benzinac sa 145 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Podršku mu daje električni motor sa 25 KS i 140 Nm koji je integrisan u mjenjač. Električni motor napaja litijum-jonska baterija od 1 kWh koja poboljšava performanse koncepta NCC, što rezultira sa ukupno 172 KS i 380 Nm obrtnog momenta.

Iz kompanije "Volkswagen" tvrde da će koncept NCC dostizati brzinu od 100 km/h za 8,1 sekundu, a da će njegova maksimalna brzina biti 227 km/h. Sa jednim litrom goriva automobil će preći 28,6 kilometara, a emisija CO2 iznosi 98g/km.

Hinz je potvrdio da će i hibridni Golf također biti proizveden, a njegov pogon će biti rezultat razvoja onog koji koristi model Jetta.