auto
0

Vraća li se Peugeot u WEC šampionat?

Klix.ba
Ništa još uvijek nije zvanično potvrđeno, ali ima naznaka da bi Peugeot mogao popuniti prazninu koju je svojim povlačenjem u FIA WEC šampionatu (World Endurance Championship) napravio Audi.

S iznenadnim odlaskom Audija iz prestižnog WEC šampionata, u najsnažnijoj LMP1-H kategoriji ostali su samo tvornički timovi Porschea i Toyote, što neminovno smanjuje popularnost višesatnih trka. Međutim, kako sada stvari stoje, uskoro bi im se u najsnažnijoj kategoriji (opet) mogao priključiti i tvornički tim Peugeota.

Iz izvora koji su bliski tvorničkim timovima WEC šampionata pristigle su informacije prema kojima su u Peugeotu već sada spremni investirati blizu 90 miliona eura za povratak u jedan od najzahtjevnijih automobilskih šampionata, bez obzira na sugestije prema kojima bi im za ostvarenje vrhunskih rezultata trebalo malo manje od 150 miliona eura.

U Peugeotu kažu da je za njihov povratak u WEC potrebno ispuniti nekoliko nužnih preduslova, ali se također nadaju da bi vrlo brzo uhvatili korak s timovima Porschea i Toyote.

Peugeot je u periodu od 2007. do 2011. godine bio najžešći konkurent dominantnom Audiju i jedan je od dva proizvođača automobila koji su (2009. godine) uspjeli prekinuti Audijevu višegodišnju nepobjedivost na trci 24 sata Le Mansa, ali su se zbog tadašnjih finansijskih problema kompanije naglo povukli iz WEC-a 2012. godine.

A kad smo već kod popunjavanja WEC šampionata, BMW je već potvrdio da se u trke izdržljivosti s tvorničkim timom vraća 2018. godine, a nastupat će u klasi LM GTE gdje ih čekaju Porsche, Ferrari, Aston Martin, Ford i Chevrolet.