auto
10

Vozila i bicikli na električni pogon na ulicama Skoplja

Anadolija
Javno preduzeće Gradski parking danas je na Trgu Makedonije, u Skoplju, predstavilo automobile i bicikle na električni pogon.

Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Skoplja Koce Trajanovski, gradski vijećnici i drugi gosti. Trajanovski je u obraćanju prisutnim istakao da je cilj promocije da se građani Skoplja podstaknu na što veću upotrebu ovih električnih prevoznih sredstava.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Posredstvom ove javne firme smo kupili pet električnih automobila po cijeni od po 3,5 miliona denara (57.000 eura) i deset električnih bicikala po cijeni od po pola miliona denara (8.000 eura). Ova vozila su data građanima Skoplja na korištenje“, kazao je Trajanovski.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ističući kako su trenutno određeni dijelovi grada u kojima će saobraćati ova vozila, Trajanovski je kazao da je želja da stara skopska čaršija uskoro bude "pokrivena" ovom uslugom.

Na pitanje da li će uvođenje električnog prevoza stvoriti gužve i poteškoće u kretanju tih vozila na Trgu, Trajanovski je kazao da mjesta ima i više nego dovoljno, te naveo primjer Slovenije, gdje se slična vozila koriste na mnogo manjim trgovima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Građani i posjetioci Skoplja će svakim danom u periodu od 10 do 19 sati moći koristiti usluge ovih električnih vozila po veoma povoljnim cijenama. Prevoz električnim automobilom košta oko jedan euro, dok je cijena iznajmljivanja električnog bicikla 1,5 eura po satu.