Uzrono siguran
0

Volvo V60 Plug-in Hybrid odličan na EuroNCAP testu

Klix.ba
Volvo filozofija kaže da bi električni automobil morao biti siguran kao i svaki drugi automobil. Tu jednostavnu konstataciju potkrepljuju posljednji rezultati Euro NCAP sigurnosnih testiranja, na kojima je Volvo V60 Plug-in Hybrid jednostavno briljirao i osvojio najbolji rezultat među testiranim plug-in hibridnim automobilima.
Maksimalnih pet zvjezdica u testu, koji je uključivao i frontalni udarac pri brzini od 64 km/h, dokazuje da je V60 Plug-in Hybrid siguran poput standardnog Volva V60.

"Mi primjenjujemo identične sigurnosne standarde na svim našim proizvodima. Rezultat Euro NCAP testa pokazuje da je genijalni V60 Plug-in Hybrid siguran poput standardnog automobila“ - tvrdi Jan Ivarsson, sigurnosni menadžer pri Volvo Car grupaciji.

Unikatan pristup sigurnosti Integracija baterijskog pakovanja i dodatna masa samih baterija, zahtijevala je unikatan pristup sigurnosti prilikom razvoja modela V60 Plug-in Hybrid. Struktura je modificirana i ojačana, kako bi se osigurala konrolisana deformacija i najviši nivo sigurnosti. Baterijsko pakovanje je dobro zaštićeno u podu prtljažnika.

"Plug-in Hybrid je tokom razvojne faze bio podvrgnut opsežnom programu testiranja kao i svi naši novi modeli.“ - kaže Ivarsson i dodaje: "To uključuje kompletne crash testove sa različitim opterećenjem, kao što su frontalni, bočni i stražnji udarac, kako bi se osiguralo da baterije zadovolje naše stroge sigurnosne zahtjeve. Volvo V60 Plug-in Hybrid nudi sve unikatne Volvo sigurnosne sisteme, kao što je City Safety, Collision Warning sa full Auto Brake funkcijom, te Pedestrian Detection."

Unaprijed rasprodat

Volvo Car korporacija povećava proizvodne kapacitete za novi Volvo V60 Plug-in Hybrid. Nakon inicijalne serije od 1.000 primjeraka za modelsku 2013. godinu, koja je rasprodata i prije dolaska u prodajne salone, za modelsku 2014. godinu bit će proizvedeno 4.000 - 6.000 primjeraka.

Volvo V60 Plug-in Hybrid je rezultat uske tehničke i finansijske saradnje između Volvo Car korporacije i švedske energetske kompanije Vattenfall.

Tri automobila u jednom Vozač Volva V60 Plug-in Hybrid staje na kraj kompromisu, odabirom tri različita moda rada: Pure, Hybrid i Power. Potrošnja goriva u Hybrid modu iznosi samo 1,8 l/100 km. Pored toga u Pure modu, samo na električnu energiju može se preći do 50 km, dok u Power modu dizelski i električni motor sabiraju snagu (215 + 70 KS) i obrtni moment (440 + 200 Nm) kako bi ponudili vrhunske performanse, poput ubrzanja do 100 km/h za 6,1 sekundu.