London
0

Volvo S40 DRIVe "Zeleni automobil godine"

Sarajevo-x.com
Volvu S40 1.6D DRIVe sa novom Start/Stop tehnologijom je odana velika počast i imenovan je Zelenim automobilom godine na prestižnoj manifestaciji "What Car? Green Car Awards“. Ceremonija je održana u ponedjeljak u londonskoj Gradskoj vijećnici, a uručio ju je Boris Johnson, gradonačelnik Londona.

Ovo je godišnja nagrada koju dodjeljuje časopis "What Car?", najveći britanski automagazin i vodič za kupovinu automobila. Volvo S40 DRIVe je pobijedio BMW 118d i Renault Megane u kategoriji malih porodičnih automobila, a potom se kao oluja obrušio na najvažniju nagradu - pobjednik svih kategorija, u kojoj je bio i Audi A8 i MINI Cooper S, te osvojio nagradu pod nazivom "What Car?" Zelenog automobila godine.

Nudeći izuzetno nisku emisiju CO2 od svega 104g/km i potrošnju od samo 3.9 litara na 100 kilometara, S40 DRIVe je ocijenjen kao jedinstvena kombinacija niskih emisija ispušnih gasova, praktičnosti, sigurnosti i uživanja u vožnji, dajući mu tako ključne razloge za pobjedu.

Urednik Steve Fowler našao je mnoštvo dobrih strana ovom automobilu.

"Volvo S40 DRIVe je istinski privlačan automobil, neškodljiv po okolinu. Ipak, smanjena emisija gasova nije išla na štetu ni kvaliteti, ni sigurnosti, niti udobnosti u vožnji, i to je zaista izvanredno. Zapravo, to je sve što mi tražimo od Zelenog automobila godine", kaže Fowler.

Po primitku nagrade, regionalni predsjednik Volva za Evropu Stuart Kerr je izjavio: "Volvo je izuzetno posvećen zaštiti okoliša i naporno smo radili kako bismo smanjili ispuštanje ugljen dioksida u svim našim vozilima, fokusirajući se na zdravlje, pametno iskorištavanje izvora energije, te ekološke posljedice kroz cijelu našu proizvodnju, upotrebu, pa sve do plasiranja na tržište.“

"Nedavno predstavljanje DRIVe game je Volvu omogućilo da ponudi vozila srednje veličine sa potrošnjom goriva koju imaju konkurentski mali automobili. Za kupce, ovo znači da izborom Volva ne moraju praviti nikakve kompromise. Ova izuzetno važna nagrada je priznanje Volvu u nastojanju da napravi najefikasnije moguće automobile“, zaključio je.

Sve o Start/Stop funkciji

Da bi smanjio emisiju CO2 na 104g/km, novi je S40 DRIVe opremljen Start/Stop funkcijom. Kada vozač postavi ručicu mjenjača u neutralnu poziciju i otpusti kvačilo dok vozilo miruje, motor se gasi. Pri slijedećem stiskanju papučice kvačila motor se ponovo pali. Start/Stop sistem Volva takođe neprestano nadzire nivo udobnosti u kabini vozila i automatski reaktivira klimatizacijski uređaj ukoliko, naprimjer, temperatura u putničkom odjeljku poraste.

Ovaj inovativni sistem nadziranja je omogućen putem malog akumulatora koji je, dodatnom snagom, podrška većoj bateriji. Zahvaljujući ovom dodatnom akumulatoru, Volvo DRIVe modeli takođe imaju i izuzetno olakšano i brzo pokretanje motora. Paljenje motora, nadalje, ne utiče na audio sistem.

Ovo svakako izdvaja solucije Volva od sistema koje nudi konkurencija. Standardni, veći akumulator je takođe poboljšan, tako da može izdržati do 175.000 Start/Stop ciklusa. Tehnologija Start/Stop je dostupna i u Volvo C30 SportsCoupe i V50 Sportswagon DRIVe modelima.

Volvo nudi veliki izbor DRIVe modela: uz Volvo S40, u ovom su rangu ekonomske efikasnosti i C30, V50, V70, S80, XC60 i XC70.