auto
111

Volvo proizvodnju modela S90 uskoro seli u Kinu

Klix.ba
Volvo je aktuelni model S90 do sada proizvodio u svojim švedskim pogonima, ali će njegova proizvodnja do kraja ovog mjeseca biti prebačena u tvornicu koja se nalazi u kineskom gradu Daqing.

Najluksuzniji automobil koji se ikad proizvodio u Kini iz Daqinga će se izvoziti na tržišta širom svijeta, a standardnom modelu S90 naredne će se godine pridružiti i model S90 s najluksuznijim paketom opreme Excellence koji se u konceptnoj formi prvi put pojavio na posljednjem Sajmu automobila u Pekingu.

U standardni dio opreme spada faktički sve što Volvo u ovom trenutku nudi svojim kupcima, uključujući tu i ručno pravljene kristalne čaše.

Ultraluksuzni S90 Excellence zasnovan je na platformi s povećanim međuosovinskim rastojanjem koja je bila namijenjena samo za kinesko tržište (S90 L), a nudit će se samo u AWD hibridnoj kombinaciji koju čini turbobenzinski dvolitarski motor T8 i elektro-motor.

Prema posljednjim informacijama, švedska kompanija koja je u vlasništvu kineske kompanije Geely najavila je da će produkciju Serije 60 također prebaciti u proizvodne pogone u Kini, a u Kini će se proizvoditi i modeli Serije 40.

Vezani članci