auto
0

Volvo otvorio Pure Tension paviljon u Milanu

Klix.ba
Nakon predstavljanja modela V60 Plug-in Hybrid u Italiji, Volvo je otvorio i specijalni „Pure Tension“ paviljon. Posebni izložbeni paviljon, kojeg krasi spektakularna samostojeća struktura, zapravo je prenosiva solarna stanica za punjenje prvog dizelskog plug-in hibrida na svijetu.

Pure Tension paviljon je pobjednički projekat takmičenja kojeg je u maju ove godine pokrenula kompanija Volvo Car Italia u kojem su učestvovali brojni arhitekti i dizajneri. Pure Tension stanica za punjenje, zajedno sa automobilom će sada biti dio svojevrsne road show prezentacije u najvećim talijanskim gradovima.

Pure Tension paviljon je prvi put predstavljen u Milanu. U maju ove godine, Volvo Car Italia je u saradnji sa magazinom za arhitekturu i tehnologiju „The Plan“ organizovala takmičenje za arhitekte i dizajnere, u cilju stvaranja paviljona za Volvo V60 Plug-in Hybrid.

Takmičenje je privuklo preko 150 ljudi iz cijelog svijeta, a pobjednički rad djelo je Alvina Huanga iz kompanije Synthesis Design + Architecture (SDA), sa kancelarijama u Los Angelesu i Londonu. Struktura se izrađivala u periodu od jula do septembra u Čikagu, pod budnim okom kompanije Fabric Images, kompanije specijalizovane za ovaj tip dizajnerskih kreacija. Finalno sklapanje i prvo funkcionalno testiranje obavljeno je u oktobru u Bologni, u blizini glavnog ureda kompanije Volvo Car Italia.

Prenosiva solarna stanica za punjenje

Sa svojim jakim vizuelnim nastupom, Pure Tension paviljon donosi kompletan osjećaj potpune mobilnosti, demonstrirajući fleksibilnost i efikasnost Volvo hibridne tehnologije. Paviljon je zapravo fleksibilna mrežna konstrukcija, koju na mjestu drže karbonske šipke, a prekrivena je fotonaponskim ćelijama, koje apsorbiraju energiju sunca ili unutrašnjeg osvjetljenja. Automobil se direktno spaja sa „kožom“ paviljona, te puni svoje baterije energijom skupljenom tokom dana.

Zbog svoje izuzetno inovativne prirode „Pure Tension“ paviljon je izazvao značajan interes predstavnika Volva, naročito njihovog centra za nadgledanje i koncepte, smještenog u Kaliforniji, koji u inovativnom paviljonu vidi velike potencijale.

Michele Crisci, predsjednik Volvo Car Italije sumirao je rezultate takmičenja riječima: „Nagradili smo ideju koja je fantastična, jednostavna, a istovremeno i izuzetno kreativno sofisticirana. Očekivao sam projekat koji će obuhvatiti fundamentalne vrijednosti Volva; sigurnost, kvalitetu, ekologiju, funkcionalnost i dostupnost tehnologije. Ovaj projekat to ispunjava, a vidjeti ga uživo stvara nove vizije inicijalne ideje.

Inovativan pogled

Alvin Huang, osnivač kompanije Synthesis Design + Architecture i pobjednik takmičenja, izjavio je: “Uzbuđeni smo što je naš projekat zahvaljujući kompaniji Volvo Car Italia postao stvarnost. Bili smo dovoljno sretni da radimo sa izuzetno talentovanim i motivisanim partnerima i dobavljačima, koji su vjerovali u naš projekat od samog početka, a to su Fabric Images, koji je ideji dao fizički oblik, FTL Solar i Ascent Solar Technologies, koji su se pobrinuli za solarne panele, te Seam Design i IGuzzini koji su radili na svjetlu. Pure Tension paviljon je dokaz koliko je Volvo pogled moderan i inovativan, a demonstrira performanse, formu i tehnologiju, baš kao i novi Volvo automobili. Struktura istovremeno prikazuje viziju električnog punjenja budućnosti, gdje automobil ne traži mjesto za punjenje, već mjesto za punjenje ide gdje i automobil.“

Volvo Pure Tension paviljon je eksperimentalna kreacija, koja demonstrira moguće metode budućnosti i obezbjeđuje održivu energiju za električne automobile, što znači da serijska proizvodnja istog nije planirana u bliskoj budućnosti.