auto
0

Volvo otpušta više od hiljadu radnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Švedski proizvođač teretnih vozila "Volvo" najavio je da će otpustiti više od 1.000 zaposlenih, dok će u firmi "Volvo Powertrain", koja isporučuje motore i druge dijelove, bez posla ostati 600 radnika.

Ukupno 1.020 zaposlenih na izradi kamiona "volvo" izgubit će posao u dvije švedske fabrike u mjestima Tuve i Umea. Posebno će biti pogođeno mjesto Umea, gdje je broj radnih mjesta smanjen za 670.

Zajedno sa nedavno otpuštenih 500 ljudi, broj radnih mjesta je za samo godinu dana skoro prepolovljen - sa 2.250 pao je na oko 1.000. U Tuveu će bez posla ostati 350 radnika.

Fabrika "Volvo" u belgijskom gradu Gentu zasad neće biti primorana da otpušta radnike. Kompanija to objašnjava različitim propisima u dve zemlje - belgijski propisi omogućavaju ograničenje proizvodnje bez otpuštanja radnika u ovoj fazi razvoja. Ograničenje proizvodnje u Belgiji bit će usklađeno sa ograničenjem proizvodnje u Švedskoj.

"Volvo" otpuštanja radnika obrazlaže niskom potražnjom, kojoj se zasad ne vidi kraj. Prva dva talasa mjera štednje bila su u septembru i oktobru prošle godine.

Od početka aktuelne ekonomske krize, "Volvo" je smanjio broj radnika u Švedskoj na polovinu, prenele su agencije.