auto
2

Volvo otkrio koncept Drive-E motora sa čak 450 KS

Klix.ba
Volvo donosi novu unikatnu kombinaciju performansi i efikasnosti sa High Performance Drive-E Powertrain konceptom. Inovativna Triple Boost tehnologija ojačala je 2.0 litarski četverocilindarski Drive-E benzinski motor na čitavih 450 KS. To je još jedan dokaz posvećenosti Volva da ponudi vrhunski vozački užitak iz malih resursa.

Na krilima uspješnog predstavljanja nove Drive-E porodice motora, Volvo inženjerski tim ponovo demonstrira svoje tehnološko liderstvo u turbo tehnologiji.

"Kada smo 2013. godine predstavili Drive-E porodicu motora, cilj je bio ponuditi najnapredniji četverocilindarski motor u industriji. Znali smo da je 320 KS u našem 2.0 litarskom benzincu samo početak. 450 KS jak High Performance Drive-E Powertrain Concept, demonstrira naše ambicije, ali i sveobuhvatnost Drive-E motora.“ - kaže Peter Mertens, dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.

High Performance Drive-E Powertrain Concept bazira se na setu tehnologija, koje inače nisu uobičajene za četverocilindarski motor. Motor je opremljen sa dva paralelna turbopunjača i električno pokretanim kompresorom. Stlačeni zrak iz ove jedinice se ne šalje u cilindre već u dva pararelna turbopunjača. Gorivo se s druge strane ubrizgava putem dvije pumpe za gorivo koje rade pri pritisku od 250 bara. Ova kombinacija omogućava maksimalan priliv pogonske snage bez ikakve turborupe.

„Tehnologija turbopunjenja je danas široko rasprostranjena, ali najveći problem ostaje zadrška u prilivu snage, odnosno vrijeme koje je potrebno da turbina proradi punom snagom. Osjetili smo da kao jedni od pionira turbotehnologije, koju smo prvi put ponudili 1981. godine, možemo ponuditi nešto bolje.“ - kaže Michael Fleiss, dopredsjednik odjela za pogonski inženjering pri Volvo Car Group.

High Performance Drive-E Powertrain Concept privukao je pažnju partnera kao što je AVL, Denso i Volvo Polestar Racing, što je osiguralo da teorije i tehnologije iz svijeta utrka budu snažno uključene u razvojni proces.

„Bio je ovo veoma uzbudljiv projekat, jer smo po prvi put ponudili ovakvu kombinaciju tehnologija, a rezultat je prilično unikatan motor velike snage i brze reakcije. Povrh svega, njegove kompaktne mjere poboljšavaju raspored mase i smanjuje centar teže, a to su dva faktora koja snažno utiču na voznu dinamiku.“ - tvrdi Mattias Evensson iz kompanije Volvo Polestar Racing.

"Možda će zvučati čudno, ali ovaj koncept motora sa 450 KS je važan dio Drive-E razvojnog programa. Downsizing motori moraju kupcima ponuditi atraktivnu i korisnu snagu, ali bez pretjeranih štetnih uticaja. Kompaktni motori oslobađaju prostor i masu u strukturi vozila, što može omogućiti lakšu ugradnju elektrifikacijske tehnologije i time dodatno smanjiti štetne emisije. A to je naša ultimativna ambicija.“ - zaključuje Peter Mertens.