auto
4

Volvo obilježio 60 godina modela Amazon

Piše: E. T.
Prvi primjerak modela Amazon, s kojim je Volvo postao jedna od najcjenjenijih automobilskih kompanija na međunarodnoj sceni, proizveden je 1956. godine i bio je potpuno drugačiji od svega što je Volvo proizvodio do tada.

Odlukom da se u potpunosti napusti dizajn karoserije koji je karakterisao prethodni model PV444, Volvo je svijetu predstavio trovolumenski model Amazon na čijoj se skladnoj karoseriji mogla vidjeti sličnost sa pojedinim modelima koji su tih godina stizali iz Italije i Sjedinjenih Američkih Država. Konačni oblik karoserije Amazona potpisao je dizajner Jan Wilsgaard koji je tada imao 26 godina i u kompaniji je ostao do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Zbog spora s njemačkom kompanijom Kreidler, koja je u to vrijeme proizvodila motocikle i već zaštitila naziv Amason (što je bio prvobitni naziv novog Volva), dogovoreno je da Volvo mora promijeniti naziv u Amazon i da ga kao takvog može prodavati samo u matičnoj zemlji. Kasnijim uvođenjem trocifrenih oznaka modela, Amazon dobija oznake 121 ili 122. Oba modela pokreće 1,8-litarski četverocilindarski benzinski motor B18 koji u slučaju modela 122 raspolaže sa nešto više snage.

Dvije godine nakon premijernog predstavljanja stiže Amazon Sport čiji motor sa dvostrukim karburatorom razvija 85 KS. 1962. godine predstavljena je i karavanska verzija koja se priključuje trovolumenskim limuzinama sa dvoje ili četvero vrata. 1967. godine Volvo predstavlja model 123GT sa 115 KS koji se u to vrijeme smatrao ozbiljnom sportskom limuzinom.

Volvo je s modelom Amazon ostvario značajne prodajne rezultate, posebno na stranim tržištima na kojima je završilo 60 posto od ukupne produkcije, a Volvo je tada prepoznat kao proizvođač rafiniranih i sigurnih automobila, što su atributi koji se i dan-danas vežu uz njihove automobile.

Amazon je s proizvodnih traka silazio do 1970. godine, bez obzira što je Volvo 1966. godine počeo s proizvodnjom modernijeg modela iz Serije 140. Ukupna produkcija iznosi 667.791 primjerak i mnogi od njih još uvijek se voze.