auto
8

Volvo na sajmu u Detroitu

Klix.ba
2014 North American International Auto Show u Detroitu, ugostio je svjetsku premijeru novog Volvo konceptnog automobila - Concept XC Coupé-a, drugog od tri konceptna automobila koji najavljuju budući dizajnerski jezik švedske kompanije. U Detroitu je otkriven enterijer automobila u vidu viseće skulpture u prirodnoj veličini, čime su svi detalji i funkcionalnost svestranog enterijera jasno vidljivi svim posjetiocima štanda.

Kao i sjajni Volvo Concept Coupé, novi Volvo Concept XC Coupé, demonstrira svestranost nove Volvo SPA arhitekture, na koju će biti postavljeni svi budući Volvo modeli, počevši od potpuno novog Volva XC90, koji stiže krajem godine.

Za razliku od Concept Coupé-a, koji je klasični sportski coupe, Concept XC Coupé pokazuje jake veze za aktivnom životnim stilom.

„Volvo Concept XC Coupé je spreman i voljan da vas odvede u avanturu i bezbjedno vrati kući.“ - tvrdi Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik dizajna pri Volvo Car grupi.

Uz Concept XC Coupé, predstavljena je i njegova unutrašnjost u formi odvojene skulpture.

„Htjeli smo stvoriti umjetničko djelo, koje naglašava konceptualan i inovativan putnički i prtljažni prostor. Kako bi imali mogućnost predstaviti ga jasno svim posjetiocima, bez potrebe prilaska samom automobilu, stvorili smo posebnu skulpturu. Istinsko remek djelo u svijetu funkcionalnog dizajna.“ - kaže Robin Page, direktor enterijernog dizajna pri Volvu.

Skulptura enterijera naglašava Volvo „Dizajniran za Vas“ filozofiju, fokusiranjem na pametno osmišljen prostor za smještaj opreme za outdoor aktivnosti. Skulptura pokazuje kako su dizajnersi stvorili mokre i suhe odjeljke za opremu na moderan i estetski čist način.

„Izbor boja i moderni dizajnerski jezik, ilustriraju našu povezanost i uticaj modernih proizvoda za sportske aktivnosti, koje proizvode kompanije kao što je švedski POC. Ono na što sam posebno ponosan, jeste kreiranje nečeg tako unikatnog i svježeg u industriji koja nove proizvode predstavlja uglavnom na tih, tradicionalan način. Za mene je to čisto umjetničkog djelo.“ - zaključuje Thomas Ingenlath.