Historija Volva od 1927. godine
0

Volvo muzej u 2011. godini zabilježio rekord posjećenosti

Sarajevo-x.com
Protekle godine, Volvo Muzej u Arendalu, nadomak Gothenburga, pohodilo je preko 67.000 posjetilaca. To je za čak 22 posto više nego 2010. godine.

„Jedan od razloga ovako dobre posjećenosti su putnici sa kruzera, a pripremili smo i brojne nove atrakcije“ - izjavio je voditelj muzeja Sten-Åke Lyngstam. Brojni veliki kruzeri, koji stižu u luku Gothenburg, preveliki su za pristajanje, pa u većini slučajeva dobijaju dok, koji je udaljen samo 50 metara od muzeja. Tako je obilazak našeg muzeja postao prva stanica za brojne putnike sa kruzera, prvenstevno američke, britanske i njemačke turiste. Tu je i veliki broj kineskih turista kojima je Volvo dobro poznata marka.

Posljednji dodatak muzeju je Volvo Ocean Race/Volvo Golf Experience izložba, gdje se posjetioci mogu iskušati u razvijanju jedra na Volvo Open 70 jahti ili isprobati sposobnosti na golf terenu. Pored toga, muzejsko osoblje ručno je izradilo jedan Volvo V50 samo za djecu. Automobilu su odstranjena vrata i papučice, a ugrađena su dva upravljača, pa je kao takav idealan za igru. Volvo muzej je također proširio svoje konferencijske prostore, kako bi udovoljio rastućim zahtjevima.

  1. godina označava godišnjicu za brojne Volvo klasike. Tako Volvo F16 kamion slavi 25. rođendan, a Volvo 760 i Volvo Amazon slave 30, odnosno 50 godina postojanja. Sve će one biti obilježene specijalnim programom. Ove godine, dan Volvo muzeja bit će upriličen 5. maja, kada će posjetioci moći uživati u muzici uživo, kao i dobiti priliku da vide 90 teških kamiona, koji učestvuju u veteranskom reliju Tunga Rallyt Väst.

Volvo muzej prikazuje istoriju Volva i njegov razvoj od 1927. godine do danas. U njemu se mogu naći brojni Volvo proizvodi, automobili, kamioni, busevi, radne mašine, nautički motori i slično.