Internet u automobilima
5

Volvo i Ericsson udružili snage

Klix.ba
Volvo Car Group i kompanija Ericsson će zajednički unaprijediti tehnički razvoj vodećih industrijskih inovacija na polju internet usluga u automobilima.
Volvo ekspertiza u ponašanju vozača i sigurnosti, u saradnji sa Ericsson ekspertizom u savjetovanju i sistemskim integracijama će se iskoristiti za definisanje i odabir usluge.
  • Connected Vehicle platforma, bazirana na Ercissonovoj multiservisnoj platformi će omogućiti infotainment, aplikacije i komunikacijske usluge u novim Volvo automobilima
  • Vozači i putnici će profitirati od brojnih usluga i aplikacija
  • Upravljanje uslugama, savjetovanje i integraciju sistema vršit će Ericsson

Volvo i Ericsson će zajednički stvoriti ekosistem povezanog vozila. Automobil ima prirodnu ulogu u povezanoj zajednici i svako ko ima prednosti od spajanja sa automobilom će imati tu mogućnost. Ovo rješenje pokriva sva Volvo tržišta širom svijeta, a kontrolisat će ga Ericsson.

"Svjesni smo da će automobili u bliskoj budućnosti u sebi imati isti nivo digitalnih usluga, koje korisnici danas imaju u svojim domovima ili na poslu. To je strateški veoma važan dio naših investicija u budućnost, jer imamo namjeru biti vodeći“ - rekao je Lex Kerssemakers, stariji potpredsjednik odjela proizvodne strategije pri Volvo Cars kompaniji.

Vozač će moći preuzeti aplikacije, rezervisati servis, te komunicirati sa vanjskim svijetom, zahvaljujući Connected Vehicle platformi, izgrađenoj na Ericsson multiservisnoj platformi.

"Ericsson je savršen partner za Volvo, jer donosi opsežno iskustvo i globalno razumljivu tehnologiju. Povrh toga, obje kompanije dijele istu ambiciju da razvijaju vodeća industrijska rješenja, te zajedničku viziju budućnosti bazirane na povezanom društvu“ - zaključuje Kerssemakers.

Partnerstvo se fokusira na brzom razvoju Volvo SPA arhitekture vozila. Međutim, usluge povezivanja unutar automobila će biti ponuđene u svakom novom Volvo automobilu, kako bi se ovaj proizvođač postavio kao industrijski lider na ovom polju.