auto
15

Volvo fabrika povećala kapacitet na 300.000 auta godišnje

Klix.ba
Volvo je otvorio novu karosernicu u pogonu Torslanda, čime je ukupan proizvodni kapacitet ove fabrike povećan sa 200.000 na 300.000 vozila godišnje, a Volvo još jedan korak bliže dugogodišnjem cilju prodaje 800.000 automobila godišnje.

U novoj karosernici, vršit će se sklapanje potpuno novog XC90 SUV modela, koji će biti predstavljen krajem ove godine, a u prodaju kreće u prvom kvartalu sljedeće godine. XC90 će biti prvi Volvo postavljen na inovativnu SPA fleksibilnu platformu, na koju će biti postavljena većina budućih Volvo modela. Nova karosernica inaugurirana je na dan kada pogon Torslanda savi 50 godina postojanja, a dio je opsežne investicije i dugoročnog transformacijskog plana švedske automobilske marke.

„Otvaranjem nove karosernice, stvaramo potencijal za širenje proizvodnog kapaciteta pogona Torslanda sa 200.000 na 300.000 automobila godišnje. Ova investicija jasno pokazuje da Volvo vjeruje u Švedsku kao proizvodnu lokaciju.“ - izjavio je Lars Wrebo, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnju.

Predsjednik Volva, gospodin Hakan Samuelsson, mišljenja je da nova tvornica predstavlja značajnu investiciju Volva kako u vlastitu budućnost, tako i u budućnost grada Gothenburg, gdje je smješten posljednjih 87 godina.

„Izuzetno je prigodno što u sklopu proslave 50 godina proizvodnje automobila u pogonu Torslanda, širimo njegove kapacitete, čime naglašavamo našu posvećenost budućnosti. Poruka je jasna: Torslanda je i naše sjedište, ali i naš dom.“ - kaže Samuelsson.

Novi proizvodni pogon je jedan od najmodernijih na svijetu, ne samo po pitanju korištene tehnologije, već i samog procesa rada. Što se tiče tehnologije, tvornica koristi oko 300 radnika, ali je nivo automatizacije značajno smanjen, kako bi se osigurao simultani rad robota i kvalifikovanih radnika. Manje robota znači i manje investicijske troškove i bolju iskorištenost raspoloživog prostora.

Što se tiče odnosa robota i radnika, novi pogon će raditi sa manjim timom od 5 do 8 radnika umjesto tima od 15 radnika u ostalim pogonima unutar tvornice Torslanda. Svi će članovi tima usko sarađivati, kako bi se izbjegle eventualne greške. Na taj način se povećava efikasnost proizvodnje. Nova tvornica bi trebala zaposliti oko 80 novih kvalifikovanih radnika.