Od Zuricha do Göteborga
0

Volvo DRIVE troši samo 3,1 litra goriva na 100 km

Sarajevo-x.com
Voziti Volvo automobile ekonomično postalo je svojevrsni trend. Štedljivi DRIVe modeli koriste se u brojnim ekološkim takmičenjima, gdje konstantno nadilaze očekivanja vozača. Tri Volvo V50 DRIVe modela vozila su tri tima, muški, ženski i miješani, sastavljena od po dva vozača. Svi timovi su prešli dionicu od 1.535 KM od Zuricha do Göteborga sa samo jednim rezervoarom goriva. Sva tri tima su završili takmičenje sa prosječnom potrošnjom ispod 3,2 litre na 100 pređenih kilometara.

Ovaj je podatak postao jasan kada su automobili stigli na krajnju destinaciju u Göteborg, gdje Volvo Cars ima svoju glavnu operativnu bazu. Nakon 24 sata vožnje u tri dana, miješani muško-ženski tim Claudia Fortes i Christoph Saur izašli su kao pobjednici. Oni su potrošili 47,59 litara dizela, što odgovara prosječnoj potrošnji od samo 3,1 litru na 100 pređenih kilometara. To je za 21% manje od tvornički deklarisane potrošnje za Volvo V50 DRIVe opremljen start&stop funkcijom. Svi učesnici tamičenja su bili prosječni vozači izabrani u takmičenju čitalaca najvećeg švicarskog dnevnog lista Blick.

Sva tri tima su postigli potrošnju ispod 3,2 litre na 100 pređenih kilometara uz prosječnu brzinu kretanja od 70 do 80 km/h.

„Brzo smo se navikli na činjenicu da nas svi obilaze, naročito na njemačkom Autobahn-u, obzirom da smo vozili sporije, ali vrijedilo je, bila je to istinska avantura ekonomične vožnje“ - tvrdi Claudia Fortes.

V70 DRIVe

Nedavno je još jedan švicarac, Felix Egolf iz Lucerna, vozio preko Frankfurta, Hamburga, Kopenhagena i Göteborga, sve do Enköpinga u blizini Stockholma u Volvo V70 DRIVe modelu. On je prešao 1.905 kilometara sa jednim rezervoarom uz prosječnu brzinu od 80,1 km/h, te prosječnu potrošnju od 3,79 litara na 100 pređenih kilometara, To je 22,6 % ispod EU norme od 4,9 litara na 100 km.

„Moj test pokazuje koliko se ekonomično može voziti Volvo V70 DRIVe“ tvrdi Felix Egolf i dodaje „Možete voziti prilično brzo i zadržati potrošnju ispod 5 litara na 100 km, čime ostajete unutar zakonskih ograničenja brzine“.

„Volvo V70 DRIVe je veoma udoban automobil za dugačka putovanja sa vrhunskim sjedištima i niskom količinom buke. Nisam se umorio, iako sam dnevno vozio 8 do 10 sati“ - zaključio je Felix Egolf.

Dodatni testovi

Među brojnim DRIVe provedenim testovima, ističe se onaj proveden od strane švedskog lista Göteborgs-Posten, koji je u svom dodatku o automobilima 11 novembra, objavio rezutlate testa modela Volvo XC60 DRIVe. Novinar Johannes Collin napisao je: „Postoji li išta bolje od punjenja rezervoara, te vožnje od čak 1.400 kilometara do narednog punjenja“

Volvo S80 i V70 DRIVe sudjelovali su u eko vožnji britanskih medija od grada Marlow u blizini Londona pa sve do Italije, a cijelu su dionicu prevalili sa samo jednim rezervoarom goriva. Više o ovome možete pročitati na http://www.globalpost.com/ebblog/wheels/marlow-milan-one-tank-the-volvo-drive-story

Činjenice

Rezultati, Volvo Switzerland DRIVe Challenge 2009

Zurich-Göteborg (1,535 km)

  1. mjesto:

Mješani tim: (Christoph Saur, Claudia Fortes) Potrošnja goriva: 47.59 litara; 3.1 litra/100 km CO2 emisija: 82 g/km

  1. mjesto:

Muški tim (Jürg Rutz, Marco Sonderegger) Potrošnja goriva: 48.03 litara; 3.13 litara /100 km CO2 emisija: 83 g/km

  1. mjesto:

Ženski tim (Brigitta i Manuela Kopf (majka i kćerka)) Potrošnja goriva: 48.94 litre; 3.19 litara /100 km CO2 emisija: 84 g/km

O Volvo DRIVe modelima

Volvo DRIVe modeli predstavljaju automobile čija su potrošnja goriva i emisija C02 značajno smanjenji korištenjem inteligentnih solucija. Ovi automobli bilježe veliki tržišni uspjeh u Evropi. U Švicarskoj naprimjer, više od polovine prodatih modela Volvo C30 i jedna trećina prodatih modela Volvo V50 predstavljaju DRIVe verzije.