auto
1

Volvo će do 2017. na ceste pustiti stotinu samoupravljajućih automobila

Klix.ba
Švedski proizvođač automobila u kineskom vlasništvu, Volvo, će do 2017. godine na ceste oko grada Geteburga pustiti stotinu samoupravljajućih automobila.

Inicijativa "Drive Me" ima budžet od 56,3 miliona eura, a radi se o zajedničkom poduhvatu Volva i nekoliko javnih institucija, poput švedskog Ministarstva saobraćaja i Grada Geteburga.

"Mi nismo najveća zemlja na svijetu, niti smo najveći svjetski proizvođač automobila, ali to možemo nadoknaditi time što ćemo biti pametniji i raditi zajedno na jednostavniji način", izjavio je Haakan Samuelsson, izvršni direktor Volva.

Prvi samoupravljajući automobil imat će brzinu ograničenu na 70 km/h i kretat će se na nekih 50-ak kilometara odabranih puteva, uključujući i frekventne vangradske ceste.

Projekt počinje naredne godine, istraživanjem korisnika i razvijanjem potrebne tehnologije. Automobili će informacije o cesti primati pomoću kamera, GPS-a i drugih senzora koji će biti "oči i uši" automobila i pomoći mu u sigurnom kretanju i izbjegavanju sudara.

Osobe koje će sjediti u ovim automobilima proći će posebnu obuku kako bi mogle na vrijeme reagovati na potencijalne opasne situacije.

Samoupravljajući automobili podigli su pravna pitanja o odgovornosti, koja je do sada uvijek bila na vozaču.

Volvo nije jedini proizvođač koji se uključio u stvaranje samoupravljajućih automobila. Čak je i američki tehnološki gigant Google najavio stvaranje ovakvog automobila.