Nova Volvo aplikacija za smartphone
0

Volvo automobili u svijetu pametnih telefona

Sarajevo-x.com
Volvo vozači više ne moraju izgubiti svaki kontakt s vlastitim automobilom kada ga jednom parkiraju. Najnovija Volvo vijest kaže da je stigla mobilna aplikacija koja osigurava kontakt s parkiranim vozilom preko iPhonea ili pametnog telefona kontrolisanog Android operativnim sistemom. Volvo je time postao proizvođač s najrazrađenijom i najšire primjenjivom aplikacijom u Evropi kada je u pitanju kontrola i nadzor automobila iz bilo koje lokacije ili u bilo koje vrijeme.
„Mi stvaramo automobile misleći na potrebe i životne stilove njihovih vozača. Stvaranje intuitivnog i ergonomskog okoliša za vozača dio je našeg cilja koji stremi konceptu opuštene kontrole. Potpuno je logično da kao vozač osjetite punu kontrolu nad vozilom, čak i onda kada ga ostavite parkiranog“, ističe Stefan Jacoby, Predsjednik i izvršni direktor Volvo Car korporacije.

Aplikacija za mobilni telefon sljedeći je korak u naporima Volva da osigura superioran raspon mogućnosti povezivanja s automobilom - kako u samom automobilu tako i onda kada je automobil ostavljen na parkiralištu. Mobilna Volvo aplikacija produžetak je usluge Volvo On Call, usluge koja se izvorno temeljila na direktnom pristupu centru za pomoć u slučaju nezgode ili izvanredne situacije.

Volvo On Call trenutno je dostupan u 12 evropskih zemalja kao i u Rusiji. Ovaj sistem sada je doživio novo poboljšanje. Svi vlasnici novih Volvo modela (od modelske godine 2012.) mogu preko Volvo On Call opcije učitati novu aplikaciju koja otvara mogućnosti povezivanja preko iPhonea ili Androidom pokretanog pametnog telefona. Mobilna aplikacija je besplatna za učitavanje preko online servisa za iPhone ili Android. Aplikacija nudi intuitivan i jednostavan kontakt korisnika s njegovim automobilom. Privatnost korisnika i sigurnost samog sustava dakako nisu pritom dovedene u pitanje.

„Ovo je više od običnog programčića. Mobilna aplikacija je prvi korak prema potpunoj strategiji povezivanja vozača i automobila. Ona je most koji vodi prema budućnosti, a bit će proširena nizom dodatnih mogućnosti,“ napominje Stefan Jacoby.

Mobilna aplikacija nudi seriju opcija kao što je lokator automobila, daljinsko zaključavanje, daljinsko uključivanje grijanja, komandna ploča sa informacijama o razini goriva, kilometraži do sljedećeg punjenja, prosječnoj potrošnji goriva, prosječnoj brzini, te drugim očitanjima. Tu su i opcije provjere automobila kao što je stanje sijalica, tekućine za kočenje, razine rashladne tečnosti, razine ulja u motoru, te pritisku ulja u motoru. Korisna opcija je i dnevnik vožnje sa detaljni podacima o svakoj vožnji tokom posljednjih 40 dana, a koji se mogu ekstrahirati i kao Excel datoteka, a tu su i opcije osnovnih informacija o vozilu, te upozorenje o krađi.

Volvo će u budućnosti implementirati niz novijih sistema povezanosti s vozilom. „Tek izbačena mobilna aplikacija transformira Volvo On Call od sistema namijenjenog za izvanredne slučajeve u korisnu i praktičnu opciju za niz drugih upotreba. Aplikacija će sigurno povećati prodaju sistema, a uvjereni smo da će naši ambiciozni planovi u području povezanosti privući sve više ljubitelja automobila da se odluče na kupovinu Volva,“ zaključuje Stefan Jacoby.