Nagrade za Chevrolete
0

Volt osvojio nagradu Ecobest 2011

Sarajevo-x.com
Ove je godine titula Ecobest dodijeljena Chevrolet Voltu i Opel Amperi. Predsjednik Autobest-a, gospodin Ilja Seliktar, rekao je: “Kao Autobest iznimno smo ponosni što možemo dodijeliti tu prestižnu nagradu ovim GM-ovim revolucionarnim modelima.“
Početkom ove godine Chevrolet Volt je imenovan Automobilom 2011. godine u Sjevernoj Americi te je odabran za Zeleni automobil 2011. godine od strane globalnog žirija za Automobil godine. Volt se na tržištu SAD-a prodaje od kraja 2010. te će od novembra 2011. biti dostupan u odabranim evropskim Chevroletovim prodajnim salonima.

Volt koji u svakom trenutku vozi na električni pogon nudi do 80 kilometara električne vožnje na baterijski pogon, bez potrošnje goriva i emisije štetnih plinova. Upravo njegova sposobnost da nastavlja s radom i kada se potroši energija pohranjena u bateriji čini Volt različitim od svih ostalih električnih vozila. Voltov produženi doseg od preko 500 km potječe od 1,4-litarskog benzinskog motora s 86 KS koji služi kao generator. Jednom kada se baterija potroši, električna energija za pogon Volta dobiva se iz motor-generatora. U kombinovanom krugu Volt emitira samo 27 g/km ugljičnog dioksida te troši 1,2 litre benzina na 100 km.

Novi Aveo drugi je Chevroletov model koji će se takmičiti za titulu Autobest 2012. Koji će model između pet najboljih biti izabran u finalu, znat će se 15. decembra 2011.

Organizacija Autobest jedini je međunarodni nezavisni žiri s fokusom na tržišta u razvoju. Da bi neki model postao pobjednik i osvajač titule Autobest, najvažniji kriteriji u postupku glasanja su cijena, servisna mreža, distribucija rezervnih dijelova i svestranost. Članovi Autobest žirija dolaze iz 15 država regije i predstavljaju virtualno tržište od preko 300 miliona kupaca. Autobest je drugi po veličini nezavisni žiri u Evropi.