auto
2

FOTO / Volkswagenovi klasičari na reliju kroz Saksoniju

Klix.ba
Volkswagen Classic na startnu poziciju ovogodišnjeg relija Sachsen Classic šalje 14 vozila iz kolekcije svog "kotrljajućeg muzeja“.

Sachsen Classic, automobilski dragulj istoka i najvažniji historijski reli Njemačke, ove se godine održava deseti put, od 16. do 18. augusta, u čarobnim predjelima njemačke pokrajine Saksonije.

Između 200 klasičnih automobila, koliko ih učestvuje na ovogodišnjem reliju Sachsen Classic, snage će odmjeriti i Volkswagenovi raritetni oldtimeri, među njima Karmann Ghia 145, prototip modela Karmann Ghia tip 34 cabriolet, Karmann Ghia tip 14 cabriolet, Buba 1303, kao i Golf I – originalni automobil s DDR-prošlošću, (10.000 primjeraka ovog "modela s hromiranim branicima" 1977. godine isporučeno je u nekadašnju Istočnu Njemačku).
Nastup u Saksoniji za Volkswagen predstavlja "igru na domaćem terenu". Volkswagen još od 1990, kao proizvođač luksuznih karoserija, vozila i motora, sa 9.000 zaposlenika u Zwickauu, Chemnitzu i Dresdenu slovi za najvećeg proizvođača automobila i vrlo značajnog poslodavca na istoku Njemačke. Ova tradicionalna povezanost odražava se i u Volkswagenovoj partnerskoj podršci ovom reliju: kao premium-partner ove utrke Volkswagen će na jubilarno deseto izdanje Sachsen Classic dovesti 14 svojih oldtimera iz godina proizvodnje od 1961. do 1987.

Start Sachsenring etape predviđen je u Zwickauu, 18. augusta, tačno u podne. Kružnu stazu u dužini od 128 kilometara najprije će "proletjeti" oldtimer motocikli. U petak se nastavlja utrka od Zwickaua do Leipziga, duga 235 kilometara, dok treća etapa počinje u Leipzigu, a završava u 247 km udaljenoj Staklenoj manufakturi u Dresdenu.