auto
14

Volkswagen želi postati lider u proizvodnji električnih automobila

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačka kompanija Volkswagen (VW) želi preuzeti lidersku poziciju u proizvodnji ekološki prihvatljivih vozila, a u planu imaju lansiranje 30 modela električnih automobila uz investiciju od nekoliko milijardi eura.

Matthias Mueller, izvršni direktor Volkswagena kazao je kako će biti potrebna ogromna ulaganja kako bi ta kompanija prevazišla probleme koje joj je prouzrokovao skandal o lažiranju testova ispušnih plinova.

On se nada da će do 2025. godine 20-25 posto ukupne prodaje Volkswagena činiti električni automobili. Posljednji podaci pokazuju da je prodaja Volkswagenovih automobila daleko iza njihovih rivala u Evropi.

Ipak, Mueller je kazao kako će se VW fokusirati na najatraktivnije i najbrže rastuće tržišne segmente, s naglaskom na električne automobile. Plan je proizvodnja 30 modela električnih automobila u narednih deset godina.

Mueller je kazao da će VW-ova transformacija uključivati investiciju od nekoliko milijardi eura, što će se postići sniženjem troškova svih njihovih brendova.

Tržišni udio Volkswagen grupacije koja uključuje i Audi, Škodu i Seat u prvih pet mjeseci 2016. godine iznosila je 23,9 posto, što je najmanje od 2011. godine.