auto
11

Volkswagen XL - najštedljiviji automobil na svijetu

Klix.ba
Na sjednicu Skupštine koncerna Volkswagen AG, koja se održava u Kongresniom centru u Hamburgu, uputila su se dva Volkswagena XL1: za upravljačem jednog od njih nalazi se prof dr Ferdinand Piëch, u pratnji supruge Ursule. Na mjestu vozača drugog hightech Volklswagena nalazi se profesor Martin Winterkorn, čelni čovjek Volkswagen AG-a, pored njega na mjestu suvozača premijer pokrajine Donja Saksonija, David McAllister.

Aktuelni XL1 nije neki neupotrebljivi automobil iz svijeta mašte, nego treća generacija koncepta koji se opasno približava serijskom modelu: pokreće ga plug-in-sistem kojeg čine 2-cilindarski TDI najveće snage od 48 KS i elektromotor sa 27 KS, uz potrošnju od 0,9 litara dizela na 100 kilometara i analogno minimalnu emisiju CO2 od sam 24 grama po kilometru.

Njegovi prethodnici, legendarna crna cigara poznatija kao 1-litarski automobil iz 2002.godine, kao i L1 iz 2009. godine, postavili su osnovne smjernice na koje se XL1 nadogradio na svom putu ka automobilu, koje će u skoroj budućnosti zaista putovati cestama zemalja EU – i G8+5.

Današnja vožnja dva jednaka Volkswagena XL1 još jednom je potvrdila ostvarivost ideje o 1-litarskom automobilu, kao i lidersku poziciju marke Volkswagen u svijetu tehnologije.