auto
0

Volkswagen planira gradnju novog postrojenja u Kini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveći evropski proizvođač vozila Volkswagen danas je saopćio da namjerava izgraditi tvornicu u mjestu Yizheng u istočnoj Kini kako bi povećao proizvodne kapacitete u toj zemlji, najvećem svjetskom tržištu automobila.

Postrojenje bi trebalo biti izgrađeno i pušteno u rad najkasnije 2013. i proizvoditi 300.000 vozila u punom pogonu, saopćila je kompanija.

"Kina je jedno od najvažnijih automobilskih tržišta budućnosti i dinamičan pokretač rasta Volkswagen grupe", kazao je direktor proizvodnje VW grupe Jochem Heizmann u saopćenju, koje prenose mediji.

"Zajedno s našim kineskim partnerima planiramo udvostručiti proizvodne kapacitete na tri miliona vozila do 2013. ili 2014.", dodao je.

Tvornica u Yizhengu ima podršku Volkswagen grupe u Kini i lokalnog partnera, Shanghai Volkswagena. U junu je VW potpisao ugovor sa partnerom FAW-Volkswagen o izgradnji još jednog postrojenja u Foshanu, u blizini Guangzhoua, sa sličnim proizvodnim kapacitetom.

U aprilu je njemačka firma najavila da će pojačati kineski investicijski program za 1,6 milijardi eura na ukupno šest milijardi eura.

Njemačka grupa isporučila je u prvoj polovici godine više od 950.000 vozila u Kinu, najveće svjetsko tržište automobila, što je povećanje od 45,7 posto u odnosu na razine iz 2009., rekordne godine za VW.

VW želi prestići japansku Toyotu i do 2018. zauzeti poziciju najvećeg proizvođača automobila u svijetu.