auto
10

Volkswagen Golf GTI Clubsport u akciji na stazi Algarve

Klix.ba
Kompanija Volkswagen je objavila novi promotivni video za Golf GTI Clubsport, koji je demonstrirao svoje performanse na Međunarodnoj stazi Algarve u Portugalu.

Nasljednik istoimenog koncepta i najnoviji član rastuće porodice Golf svoje je mjesto našao na samom vrhu kada je riječ o modelima s pogonom na prednje točkove. U ponudi je vezija s 3 vrata s poboljšanim 2,0-litarskim benzinskim motorom s turbopunjačem, koji razvija 265 KS pri 350 Nm obrtnog momenta. Postoji i overboost funkcija koja povećava snagu motora na 290 KS i 380 Nm obrtnog momenta u trajanju od deset sekundi, što je sasvim dovoljno za preticanje.

Volkswagen pokušava udovoljiti svima tako što nudi standardni šestostepeni manuelni mjenjač i opcioni šestostepeni DSG. S manuelnim mjenjačem od 0 do 100 km/h automobil ubrzava za 6 sekundi, dok sa DSG mjenjačem do "stotke" stiže za 5,9 sekundi. Elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

Ovom novom Clubsport verzijom Golfa Volkswagen proslavlja 40. godišnjicu prvog i izuzetno voljenog Golfa GTI. Još uvijek nema informacija o cijeni, ali se može očekivati da bude skuplji od Golfa GTI Performance, čija se cijena u Njemačkoj kreće od 30.400 eura. Clubsport će vjerovatno koštati blizu 34.000 eura i popuniti prazninu dok ne stigne najsnažniji Golf R koji će koštati 39.000 eura.