auto
4

Velika Britanija će napraviti najbrži električni automobil na svijetu

Klix.ba
SP:01
SP:01
Kompanija Detroid Electric će u Velikoj Britaniji napraviti najbrži produkcijski električni sportski automobil pod oznakom SP:01, koji će od 0 do 100 km/h ubrzavati za 3,7 sekundi.

SP:01 će biti električni sportski dvosjed, čija će maksimalna brzina iznositi 249 km/h. Bit će napravljen u postrojenju Leamington Spa u Warwickshireu, a njegova prodaja u Evropi i Aziji će početi krajem ove godine. U SAD-u će se pojaviti nešto kasnije.

Prototip SP:01 je prvi put predstavljen prije godinu dana, što je pomoglo kompaniji da osigura nove investicije. Od tada je kompanija Detroit Electric razvijala automobil i poboljšavala ga, a najviše se radilo na aerodinamici te kvaliteti i udobnosti unutrašnjosti.

Električni automobil trenutno obavlja posljednje testove, a bit će predstavljen u narednih nekoliko sedmica. Novi model je baziran na postojećoj Lotusovoj platformi.

Kompanija Detroit Electric planira da proizvede električni superautomobil i limuzinu, ali će to učiniti u postrojenjima u Detroitu. Do sada je ova kompanija u svojoj historiji proizvela oko 13.000 električnih automobila.