auto
3

Uspješan treći kvartal za Mazdu u Evropi

Klix.ba
Iza Mazde je još jedan uspješan kvartal, čime se nastavlja uspješni trend jednog od najbrže rastućih brandova na europskom tržištu.

Kompanija koja svojim pristupom izaziva konvencije povećala je prodaju u periodu Juli – Septembar za 19%, u odnosu na isti period prošle godine, isporučivši evropskim kupcima 46.126 automobila. To je Mazdi osiguralo tržišni udio od 1,51%, što je porast u odnosu na 1,34% u trećem kvartalu prethodne godine - Septembarski tržišni udio Mazde u Evropi bio je 1,66%.

Obzirom na ukupan pad evropskog tržišta od 5%, Mazdin rezultat ima još veći značaj. Prodaja vozila sa Dalekog Istoka raste i na dva najveća evropska tržišta – 20% u Njemačkoj i 11% u Velikoj Britaniji, u odnosu na treći kvartal 2013. Ipak, najveći porast prodaje Mazda bilježi u Španiji i Poljskoj gdje je zabilježen porast od 95, odnosno 93%. (Danska +74%, Portugal +46%, Irska +35%, Švedska +33%, Finska +21%, Slovenija +18%...).

Vozači Mazdine brze trke su hvaljeni modeli nove generacije – posebno popularna u Europi je Mazda3, čija prodaja u nekim zemljama raste trocifreno - uključujući Dansku, Njemačku, Nizozemsku, Švedsku i Španiju.

Inače, cijela nova gama – generacija SKYACTIV tehnologije, konstruisana je nanovo i uz prkos konvencionanom razmišljanju. MazdaCX-5, Mazda6 i Mazda3 su lagani automobili, izuzetno štedljivi, a bez uticaja na performance, sigurnost i patentiranu Mazdinu zabavnu vožnju. Uz to, izgledaju odlično, zahvaljujući revolucionarnom KODO dizajnu.

Ovoj porodici će se početkom 2015. pridružiti i potpuno nova Mazda2, a kasnije i još neki novi modeli.

“Ovo je najbolji septembarski rezultat u posljednjih pet godina, povećali smo prodaju u Europi za 25%. To je izuzetan rezultat, imajući u vidu ukupno negativno kretanje tržišta, rekao je podpredsjednik Mazda Motor Europe za prodaju Martijn ten Brink. “Konstantno jaka potražnja kupaca za naše izuzetne proizvode nove generacije stoji iza ovog uspjeha, a mi ćemo i dalje naporno raditi da, u što kraćem roku, isporučimo tržištu što više ovih modela.“