Malen i snažan
0

Uskoro Focus sa 1,0 motorom

Sarajevo-x.com
Fordov novi izuzetno moderni i efikasni EcoBoost turbo-benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva i radne zapremine od samo 1,0 litra uskoro dolazi u ponudu cijele game popularnog kompaktnog modela Ford Focus.
Ova zaista poseban EcoBoost motor u stanju je isporučiti performanse klasičnog atmosferskog 1,6-litarskog motora, ali sa značajno smanjenom potrošnjom goriva i ekstremno niskom emisijom CO2.

U početku, trocilindarski 1,0-litarski EcoBoost motor biće dostupan u dvije verzije, gdje će snažniju opciju predstavljati verzija sa 125 KS i emisijom CO2 od samo 114g/km. Slabija opcija imaće 100 KS i u atmosferu će izbacivati samo 109 grama CO2 po kilometru.

Za razvoj ovog motora bilo je zaduženo oko 200 inženjera u Velikoj Britaniji sa sjedištem u Duntonu i Dagenhamu, te ističu da su uspjeli konstruisati motor koji je izuzetno ekonomičan ali i snažan, što kupci i očekuju od Forda.

Iako blok 1,0-litarskog EcoBoost motora može stati na list A4 papira on zaista predstavlja presedan sa maksimalnih 125 KS i 170 Nm najvećeg okretnog momenta dostupnih od 1.400 do 4.500 okretaja u minuti, dok je u "overboost" načinu rada na kratko dostupno i 200 Nm momenta.