Stižu M SUV-ovi
0

Uskoro BMW X5 M i X6 M

Piše: Elvir Zubović
Screenshot BMW X5 M i BMW  X6 M micrositea
Screenshot BMW X5 M i BMW X6 M micrositea
Iako je vijest da BMW planira u svoju ponudu Motorsport modela uvrstiti i glomazne SUV-ove kao što su X5 i X6 naišla na zgražanje pravih ljubitelja oviih sportskih modela, jasno je da BMW nema namjeru odustati od te namjere, pa prvi SUV-ovi sa M oznakom stižu već za nekih mjesec dana.

Kao zvaničnu potvrdu skorog dolaska modela X5 M i X6 M BMW je pokrenuo i microsite na Internetu na kojem nema previše novih podataka, osim tačnog brojača dana i sati koliko je ostalo do predstavljanja ovih modela. Pored toga, moguće je pogledati video materijale i fotografije zamaskiranih M modela koji su u fazama opsežnog testiranja bili izdašno zamaskirani, te tako vrlo malo toga otkrivaju o konačnom izgledu ovih verzija.

Srećom u BMW-u su bili i pomalo nespretni prilikom dizajniranja ove stranice, te su uporniji posjetioci u kodu stranice otkrili neke osnovne podatke koji su još određeno vrijeme trebali biti tajni.

Tako je već sada poznato da oba modela dobijaju snažan V8 motor sa twin turbo tehnologijom usisa zraka koji će obezbjeđivati 550 KS. Uz snažan motor, koji ima čast biti prvi turbo motor u jednom M modelu, X5 M i X6 M biće obdareni naprednim podesivim ovjesom koji omogućava zaista sportske performanse dostojne M oznake, dok se pogon na sve točkove ni u kojem slučaju ne može smatrati nedostatkom.

Ipak, za sve opšinije detalje o novim M modelima biće neophodno strpjeti se još jedan mjesec, kada će doći dva SUV-a koji definitivno prkose trenutnoj ekonomskoj krizi i rekordno slaboj prodaji rastrošnih i skupih SUV modela.

Vezani članci