Sajam automobila
0

U Ženevi dominiraju "zelena" vozila

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od 30 svjetskih premijera bit će upriličeno tokom prvog dana ovogodišnjeg sajma automobila u Ženevi. Malih automobila će biti najviše, a brendovi poput Audija, Lexusa i Aston Martina nastojali su udovoljiti rastućoj potrebi za jeftinim autima s malom potrošnjom.

Na električnim i hibridnim modelima će biti istaknuta potreba za podrškom vlade da se smanji zagađenje zraka. Toyota i GM Europe će istaći svoje planove u vezi sa prevazilaženjem određenih poteškoća, dok će najveći evropski proizvođač Volkswagen predstaviti ambicije da do 2018. od Toyote preuzme titulu najvećeg svjetskog proizvođača.

Problematična Toyota

Toyota, koja je povukla više od osam miliona modela zbog tehničkih nedostataka, nada se kako će ih ova skupa epizoda ipak koštati manje u Evropi, u odnosu na SAD.

"Mnogi ljudi su mislili da je Toyota poput svećenika, oni nikad ne mogu podbaciti", rekao je Ferdinand Dudehoeffer iz Centra za istraživanje automobila u Njemačkoj. "Sad vidimo da oni nemaju samo problem s konkurencijom, već i sa vlastitom tehnologijom."

Izazov za GM

Kompanija General Motors Europe, koja proizvodi Opel i Vauxhall u Evropi, suočena je s različitim izazovima nakon što je njihova američka centrala odlučila da ih ne proda krajem prošle godine. Kompanija se odlučila na pozajmicu 3,3 milijarde eura od evropskih vlada.

Glavnina, 1,5 milijardi eura, treba doći iz Njemačke, međutim, prije dvije sedmice tamošnja vlada je najavila kako će odbiti kreditiranje jer nemaju dovoljne garancije. GM Europe također je suočen s otporom privrednih zajednica koje su razljutili planovi ukidanja 3.260 radnih mjesta u proizvodnji u Njemačkoj.