auto
15

U Škodi razmišljaju o Superbu RS

Klix.ba
Ako iz upravljačkih struktura Volkswagena (u čijem je vlasništvu i Škoda) daju odobrenje za projekat Superb RS, Škodin najveći model mogao bi pokretati motor sa više od 300 konjskih snaga.

Iako se u nekim ranijim izvještajima medija spominjala mogućnost da će Škoda u potpunosti odustati od proizvodnje modela koji na sebi nose oznaku RS, kako sada stvari stoje u češkoj automobilskoj kompaniji razmišljaju potpuno drugačije, jer se već razmatra mogućnost da se Octaviji RS uskoro priključi i Superb RS.

Ako se odobri razvoj i proizvodnja Superba RS, automobil će bez sumnje biti snažniji od trenutno najsnažnijeg Superba čiji grupacijski dvolitarski turbobenzinski TFSI motor raspolaže sa 280 konjskih snaga i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se preko 6-stepenog DSG mjenjača raspoređuje na obje osovine, a nudi se uz Superb s paketima opreme Style, Laurin & Klement i Sportline.

I dok najsnažniji Superb razvija elektronski ograničenih 250 km/h i od 0 do 100 km/h stiže nakon 5,8 sekundi, očekuje se da bi Superb RS (s turbobenzinskim motorom koji bi trebao raspolagati sa više od 300 KS) iz mjesta do 100 km/h trebao stići nakon pet sekundi. Spominje se i Superb RS s dizelskim motorom, jer se takva opcija već nudi s modelom Octavia RS.

Pored mogućnosti proizvodnje modela Superb RS (koji se za sada može vidjeti samo kao kompjuterski render), u Škodi kažu da bi se sličnom tretmanu mogao podvrgnuti i njihov novi SUV Kodiaq, a Fabia je završila svoju RS priču. U međuvremenu, u nekoliko narednih mjeseci očekuje se i redizajnirana Octavia RS čiji će motor u prigušenijoj verziji nuditi 230, a u snažnijoj 245 KS.