auto
10

U Škodi obilježili 20 godina modela Octavia

Klix.ba
Nakon dvije decenije od početka proizvodnje Octavia je Škodin apsolutni bestseller, a sve su prilike da će tako biti i ubuduće.

U Škodi su prije pola godine proslavili milion proizvedenih Octavia treće generacije, a nova je proslava upriličena zbog dvadesetogodišnjice početka proizvodnje prve generacije jednog od Škodinih najprodavanijih modela.

Prva moderna Octavia (jer su u Škodi isti naziv koristili i 1959. godine, kada je kupcima ponuđen mali automobil s 1,1 ili 1,2-litarskim benzinskim motorom) s proizvodnih je traka moderne tvornice u Mladoj Boleslavi (Češka) sišla 3. septembra 1996. godine, a dvije decenije kasnije Octavia je Škodin najprodavaniji model.

Razvoj Octavije prve generacije počeo je 1992. godine, godinu dana nakon što je koncern Volkswagen pod svoje okrilje stavio češku automobilsku kompaniju. Automobil je zasnovan na tadašnjoj potpuno novoj Volkswagenovoj platformi i kupcima je ponuđen sa nekoliko četverocilindarskih benzinskih i dizelskih motora. Zanimljivo je da su se modeli prve generacije na pojedinim tržištima prodavali do 2010. godine kao jeftinija alternativa Octaviji druge generacije čija je proizvodnja trajala od 2004. do 2013. godine.

Škoda je Octaviju prve generacije proizvela u malo manje od 1,5 miliona primjeraka, a ukupna produkcija Octavije druge generacije iznosi blizu 2,5 miliona primjeraka.

Aktuelna Octavia treće generacije proizvodi se u Kini, Indiji, Rusiji, Kazahstanu i naravno u Češkoj. Nakon prvih šest mjeseci ove godine Škoda je kupcima isporučila 119.670 primjeraka Octavije, što je za osam posto više u odnosu na isti period 2015. godine.