Novitet na bh. tržištu
0

U Sarajevu predstavljen Hyundai ix35

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Danas je u prodajnom salonu Hyundai auta u Sarajevu održana nacionalna premijera vrlo važnog modela u ponudi Hyundaija. Novi kompaktni SUV dolazi kao nasljednik poznatog Tucsona, s tim da ix35 predstavlja prekretnicu u ponudi terenskih modela, baš kao što su to učinili i ostali „i“ kompaktni modeli.

Već na prvi pogled očito je da novi ix35 nema previše zajedničkih osobina sa prethodnikom Tucsonom, tačnije osim istog segmenta kojem pripadaju, zaista je teško naći sličnosti. Naravno, u ovom slučaju to je izuzetno pozitivan primjer, a iako je riječ o SUV-u zanimljivo je da je upravo sa ovim modelom Hyundai uspio napraviti jednu od najboljih varijacija svog novog dizajnerskog pravca. Baš kao i nedavne prinove u ponudi ovog proizvođača, ix35 predstavlja nastavak uspješne evropske strategije Hyundai-a, pa je i ovaj model dizajniran u evropskom Hyundai razvojnom centru i prvenstveno je namjenjen evropskim kupcima.

Iako je ostao u gotovo jednakim proporcijama prethodnika, ix35 se ističe znatno prostranijom i ugodnijom unutrašnjošću, koja uz kapacitetan prtljažnik i modularnost najavljuje ugodan smještaj za pet putnika. Naravno, slijedeći novu filozofiju ix35 u potpunosti prati dizajnerske trendove koji su popularni među SUV-ovima ove veličine, te zahvaljujući dinamičnim oblicima karoserijskih panela i agresivnim detaljima poput maske i svjetala djeluje znatno kompaktnije i okretnije od nekih zastarjelih konkurenata koji i dalje kruto prate filozofiju dvovolumenskih karoserija.

Još jedno od pozitivnih iznenađenja je i uređenje unutrašnjosti, gdje uz dovoljnu količinu prostora pažnju plijeni futuristički oblikovano vozačko okruženje, koje je u velikoj mjeri preuzeto sa dobro prihvaćenog konceptnog modela ix-onic. Mnogo važnije od samih oblika je da je nivo kvaliteta materijala koji su upotrebljeni u unutrašnjosti na nivou dostojnom već prihvaćenih SUV-ova u ovoj klasi.

U Bosnu i Hercegovinu ix35 stiže sa 2.0-litarskim Theta-II motorom od 163KS i 194Nm obrtnog momenta, koji emituje samo 177g CO2 po pređenom kilometru, dok će od novembra biti dostupan i sa Gamma 1.6 GDI motorom snage 140KS i 167Nm. Za one koji smatraju da je ovakvom automobilu prikladniji dizelski motor u ponudi su dva dizelaša. Tačnije 2.0 CRDi 16 motor ponuđen je u dvije verzije, pa u prvoj isporučuje 136 KS i 320 Nm okretnog momenta, dok u snažnijoj proizvodi 184 KS i 392 Nm okretnog momenta. Naknadno će u ponudu biti uvršten i novi dizelski motor radne zapremine 1,7-litra sa 115 KS i 255 Nm, a koji će predstavljati pristupačniju dizelsku opciju za novi ix35.

Pored savremenih motora ix35 se ističe i dvjema pogonskim opcijama. Tako će oni vozači kojima zaista i nije potreban pogon na sve točkove moći odabrati i verzije sa pogonom na samo prednje točkove, koje su znatno pristupačnije ali i dalje nude robusnost SUV automobila. S druge strane verzije sa pogonom na sve točkove će uz već poznate prednosti ovakvog pogona na raspolaganju imati i sisteme poput HAC (Hillstart Asisst Control) i DBC (Downhill Brake Control) koji će omogućiti sigurniju i ugodniju vožnju na zahtjevnim terenima.

U Bosni i Hercegovini najpristupačniji ix35 je ponuđen sa dvolitarskim beninskim motorom, petostepenim ručnim mjenjačem i pogonom na prednje točkove koji uz prilično bogati Gold paket opreme košta 39.490 KM. Najpristupačniji model sa pogonom na sve točkove koristi isti motor i isti nivo opreme i košta 43.990 KM. Za ljubitelje dizelskih motora i niže potrošnje goriva najjeftiniji ix35 sa 184 KS, šestostepenim ručnim mjenjačem i pogonom na prednje točkove košta 49.390 KM, dok isti takav model ali sa pogonom na sve točkove košta 51.990 KM.