auto
0

U Parizu četvrta generacija Mitsubishi Pajera

FENA
Mitsubishi Pajero, jedan od najboljih terenaca na tržištu i višestruki pobjednik Dakara, najsurovijeg relija na svijetu, na predstojećem salonu u Parizu (od 30. 9. do 15. 10.) stiže u potpuno novom, četvrtom izdanju.

Novi će model biti bitno poboljšan, tehnološki usavršen i luksuznije opremljen. Kompanija iz Tokyja konačno želi naplatiti sportske uspjehe, jer joj u svim područjima, osim među terencima, ne ide dobro.

Pajero prve generacije, u konceptnoj izvedbi, predstavljen je 1979., a prvi tržišni model stigao je 1981. Izdržao je punih deset godina, do 1991., kad je predstavljen model druge generacije, koji je 1994. dobio turbodizelsku verziju 2.8 TD i benzinsku 3.5 V6. 1996. dolazi posebna, skraćena verzija Sport, a 1997. ugrađen je 3.5 V6 GDI, prvi benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem u jednom terencu.

Model treće generacije, u standardnoj verziji Pajero, i skraćenoj Pajero Sport, predstavljen je1999. Uz blagi redizajn napravljen 2004. izdržat će na tržištu do kraja godine, jer će se novi model početi prodavati početkom 2007. Na europskom tržištu proizvodi se u verzijama 3.5 GDI, 3.2 TD i 2.5 TD. Novi model, koji će biti službeno predstavljen na salonu u Parizu ima atraktivniji stil, koji dobro kombinira klasičnu formu i moderna rješenja. Najveći novitet bit će pod prednjom haubom.

Robusni četverocilindraš 3.2 raspolagat će snagom od170 KS i okretnim momentom od 400 Nm, što će mu u kombinaciji s automatskim mjenjačem s pet stupnjeva osigurati solidne performanse, uz povoljnu potrošnju. Ta će motorizacija pokriti glavninu ponude u Europi, a za američko je tržište namijenjen benzinac 3.8 V6 sa 250 KS. Za prijenos snage na podlogu brine se integralni pogon nove generacije Super Select 4-II 4 WD, koji s elektoničkom blokadom srednjeg i stražnjeg diferencijala i sustavom za povećavanje dinamičke stabilnosti osigurava uvjerljiva svojstva u svim uvjetima