World Touring Car Championship
15

U Hondi spremni za okršaj u WTCC-u

Klix.ba
Nakon završetka testiranja koje je izvršeno u Aragonu (Španija) iz Honda Racing Team JAS stiglo je saopštenje da su u potpunosti spremni za nastup u ovosezonskom WTCC-u (World Touring Car Championship).
Šampionat počine 24. Marta trkom u Italiji, a posljednja trka vozit će se 17. Novembra u Macau. Šampionat sadrži ukupno 24 trke, a Honda će nastupati sa dva fabrička automobila koje će voziti Italija Gabriele Tarquini (šampion WTCC-a u sezoni 2009.) i Portugalac Tiago Monteiro. Uz nesebičnu pomoć Mugena, Honda će nastupiti sa Civicom koji pokreće 1,6-litarski turbo-motor. Vjerujemo da će timu Honde pomoći i iskustvo koje su stekli prošle sezone u kojoj su odvezli posljednje tri trke WTCC-a. Potencijala svakako ima, jer je na trci u Macau Monteiro osvojio prvi podijum za Civic i drugo najbrže vrijeme kruga.

Alessandro Mariani, šef J.A.S. Motorsporta, kaže: “Ponosan sam na sve što su Honda i naš tim uradili da bi bili maksimalno spremni za ovogodišnju WTCC sezonu. Znamo da će biti ekstremno teško u prvoj sezoni stići do naslova, ali samim nastupom na svim trkama već smo ostvarili svoj cilj.”

U odnosu na prošlogodišnji WTCC Civic, model koji će nastupiti ove sezone odlikuju mnogobrojna poboljšanja. Poseban fokus stavljen je na poboljšanja aerodinamike, ovjesa i kočnica koje za ovu priliku Hondi isporučuje AP Racing.

“U uzbudljivom WTCC-u nema mnogo vremena ni prostora za razmišljanje, pa smo se maksimalno potrudili da naš automobil munjevito odgovori na sve zahtjeve vozača”, izjavio je Daisuke Horiuchi, prvi čovjek Hondinog Odjela za istraživanje i razvoj. Pored dva fabrička Civica, Mađar Norbert Michelisz vozit će za privatnu ekipu (Zengo Motorsport) treći Civic WTCC, pripremljen od strane J.A.S. Motorsporta po istoj specifikaciji koja krasi fabrički pripremljene automobile.