auto
48

Tvrdnje vlasnika: Teslin Model X samostalno udario u zgradu

Klix.ba
Vlasnik Teslinog Modela X tvrdi da je doživio saobraćajnu nesreću nakon što je automobil samostalno povećao brzinu i udario u zgradu.

Vlasnik automobila je nesreću doživio 5. juna, a fotografije automobila je objavio na internetu. U nesreći niko nije teško povrijeđen, ali je supruga vlasnika automobila zadobila opekotine nakon aktiviranja zračnih jastuka.

"Automobil smo imali samo pet dana kada se dogodila nesreća. Dok smo se parkirali automobil je naglo ubrzao i udario u zgradu. Ovo je veliki problem zbog kojeg bi kompanija Tesla trebala prekinuti isporuke i pronaći uzrok ozbiljne nesreće", napisao je vlasnik Modela X u izjavi za policiju.

Vozač je dodao da smatra da je problem nastao zbog softverske greške.

Povodom ovog incidenta se oglasila i kompanija Tesla te odbacila mogućnost bilo kakvog problema s automobilom.

"Analizirali smo podatke automobila koji potvrđuju da je Model X bio potpuno ispravan, kao i da je vozač imao svu kontrolu. Tempomat i Autopilot nisu bili uključeni. Podaci su pokazali da se automobil kretao brzinom od 9,6 km/h, nakon čega je papučica za ubrzanje pritisnuta do maksimuma. Automobil je reagovao u skladu s aktivnostima vozača. Sigurnost je prioritet za kompaniju Tesla. Drago nam je da je vozač dobro", saopćeno je iz kompanije Tesla.

Ranije je bilo još nekoliko žalbi kupaca da Teslini automobili nekontrolisano udaraju u prepreke, ali je ovo prvi ozbiljniji incident koji vezan za Model X. Jedan vlasnik je tvrdio da je njegov Model S udario u parkiranu prikolicu. Pojavio se i snimak na kojem se vidi kako električni sedan udara u kombi na autoputu jer Traffic-Aware Cruise Control sistem nije automatski zaustavio automobil.