Uprkos opozivima
0

TUV nagrada za Toyotu

Sarajevo-x.com
Toyota je nagrađena sa TÜV Zlatnom Medaljom za svoj model Prius Hibrid na nagradnoj ceremoniji u Berlinu. Ova nagrada je dodijeljena nakon publikacije koja je objavljena u decembru prošle godine u TÜV izvještaju u kojem je Toyota proglašena kao najuspješnija autokompanija sa 17 modela plasiranih u Top 10 pozicija u različitim starosnim kategorijama i vrstama vozila.

U posljednjem izvještaju Njemačke vodeće Asocijacije za tehničke preglede, Prius je broj jedan u kategoriji vozila starih dvije do tri godine gdje samo 2,2 posto pregledanih vozila pokazuje znakove defekta. Toyotin Auris došao je na drugo mjesto u istoj kategoriji sa samo 2,3 posto dok je prosjek kategorije oko 5,5 posto. Toyotina vozila koja su se pokazala također visoko kvalitetna u izvješaju su Avensis, Corolla Verso, RAV4 i Yaris.

Prvi put objavljen prije četiri decenije, godišnji izvještaj od strane TÜV­a, postao je koristan vodič za kupce prikazujući dugoročnu pouzdanost i sveukupne kvalitete vozila koja su dostupna na tržištu danas.

Većina svih obaveznih tehničkih pregleda u Njemačkoj se provodi kroz različita tijela TÜV organizacije. TÜV izvještaj za 2011. godinu se temelji na nekih 7,25 miliona vozila pregledanih od strane TÜV­-a između jula 2009. i juna 2010.

Prva generacija Toyotinog hibridnog Priusa je prvenstveno uvedena na japansko tržište 1997. godine. Od tada, kombinovana prodaja sve tri generacije Prius­a iznose do 2,1 milion primjeraka širom svijeta. Evropski debi Prius­a je bio u 2000. godini, i kumulativna prodaja doseže 213.000 primjeraka do kraja 2010. godine.